În vestul şi în sudul ţării, a fost cel mai călduros weekend din acest an. Temperaturile resimţite au depăşit 40 de grade. Şi cu 10 mai mult decât valorile indicate de termometre. Fără aer condiţionat, nici în casă nu s-a putut sta. Oamenii au ieşit în parcuri, iar pentru noaptea aceasta unii spun că au găsit soluţia. Vor dormi cu sticle de apă rece sub pernă.

Soarele puternic a doborât doi tineri care alergau la 30 de grade Celsius. De zilele oraşului Gherla, au încheiat cursa la spital. Pe o astfel de vreme, medicii nu recomandă efort nici măcar tinerilor.

Articolul continua dupa recomandari

În vestul şi în sudul ţării, a fost cel mai cald. Pentru prima dată, meteorologii au întocmit şi hărţi pentru temperaturile resimţite.

La ora 10 erau deja 30 de grade în Capitală. Meteorologii ne anunţă însă că temperatura pe care o va resimţi corpul nostru este cu 4,5 grade mai ridicată. Şi asta pentru că, pe lângă temperatura aerului, intervin şi alţi factori.

MIRELA POLIFRONIE, meteorolog ANM: Umezeala aerului la 2 metri, viteza vântului la 10 metri, atât medie, cât şi la rafală, gradul de acoperire al cerului cu nori. De asemenea, şi de fenomenele meteorologice şi de radiaţia UV efectivă.

De teama caniculei, unii nu au ieşit din case. În blocuri, la etajele superioare, a fost la fel de cald ca afară.

Într-un apartament la etajul 11 dintr-un bloc din Capitală oamenii rezistă cu greu caniculei. La ora 12 sunt deja 30 de grade, în casă. Căldura nu e mai uşor de suportat nici în imobilele reabilitate.

Ca să scape de căldura sufocantă, oamenii s-au refugiat în parcuri. La umbra copacilor, temperatura a scăzut cu trei, patru grade. Pentru comercianţi, canicula este mană cerească. În acest weekend, vânzările s-au dublat.

Temperaturile se vor menţine ridicate şi săptămâna viitoare, iar luni, disconfortul termic ar putea depăşi pragul critic.