Europa a îndurat sâmbătă a şasea zi de caniculă fără precedent de la începutul acestei veri. După cea mai fierbinte zi din istoria Franţei, căldura extremă a ajuns în Marea Britanie şi se îndreaptă spre nordul continentului. Cel mai mare pericol îl reprezintă incendiile de vegetaţie. În Spania se extind cu repeziciune iar în Grecia ar putea izbucni oricând. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a lansat o alertă de călătorie pentru românii care ajung pe insulele greceşti.

Într-un sat din sudul Franţei, vineri a fost atins un nou record de temperatură: 45,9 grade Celsius la umbră! Străzile sunt pustii. Aproape nimeni nu îndrăzneşte să mai iasă din casă.

Articolul continua dupa recomandari

FREDDY CERDA, primarul din Gallargues-le-Montueux: Trebuie să facem faţă acestui climat, pentru că asta ne va aduce viitorul, să nu uităm acest lucru. Sudul Franţei va deveni o zonă tropicală.

În aceeaşi zonă, mai multe ferme au fost cuprinse de flăcări, din cauza căldurii excesive.

Pompierii francezi se luptă cu 60 de incendii de vegetaţie care au distrus peste 600 de hectare. Meteorologii au anulat codul roşu de caniculă în această dimineaţă, dar l-au extins pe cel portocaliu. La Paris, sâmbătă a fost a fost cel mai cald din toată săptămâna: 38 de grade. Fântânile din zona Turnului Eiffel au devenit loc de pelerinaj pentru cei care au vrut să scape de căldura sufocantă.

”E caniculă, e foarte cald. E una dintre cele mai călduroase perioade prin care am trecut vreodată, iar eu provin din zona deşertică din Statele Unite”, spune un turist.

CLARE NULLLIS, purtător de cuvânt Organizaţia Mondială de Meteorologie: Suntem la sfârşitul lui iunie, dar se pare că planeta se confruntă cu cei mai călduroşi cinci ani din istorie. Mă refer la perioada 2015-2019.

În Spania, peste 30 de provincii sunt sub alertă de incendiu. Cea mai afectată este Catalonia, unde peste 500 de pompieri şi militari au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările. Cel mai puternic incendiu de vegetaţie din ultimii 20 de ani continuă să se extindă.

Canicula a afectat Italia. Au fost 35 de grade Celsius în Toscana şi Lazio. Valul de aer saharian a ajuns şi în Marea Britanie. A fost cea mai caldă zi din tot anul, spun specialiştii. 36 de grade s-au înregistrat în unele zone din Regat.

De duminică, valul de caniculă va părăsi vestul şi centrul Europei, dar se îndreaptă spre nord, anunţă meteorologii.