Codul portocaliu a adus viscol puternic în zona de munte a județului Gorj. În stațiunea Rânca, la peste 1.600 de metri înălțime, vântul a bătut și cu peste 100 de kilometri pe oră, iar vizibilitatea a fost aproape zero. Lamele au acționat la foc continuu pentru ca drumul să rămână deschis. Din cauza vremii severe, turiștii au fost sfătuiți să rămână în cabane.

Și la Rânca, a fost prima zi de iarnă autentică. Un cod portocaliu de ninsori și viscol puternic a golit pârtia din centrul stațiunii și a învăluit toate cabanele într-un alb de porțelan.  

Articolul continua dupa recomandari

”Așteptăm să se liniștească puțin vântul care bate destul de tare. Zăpadă avem din belșug, așteptăm să schiem”, spune o turistă.

Pentru drumarii, a fost o noapte albă. Au acționat cu mai multe utilajele pe drumul național ce leagă orașul Novaci de stațiunea Rânca pentru ca șoseaua să rămână deschisă. La peste 1600 de metri altitudine, vântul bătea și cu 100 de kilometri pe oră, la rafale.

(Reporter): Ați mai prins așa viscol la Rânca?

(Turist): Așa ceva, nu. Dezastru!

Pentru turiștii pe care i-a prins viscolul la restaurante, a fost o adevărată aventură drumul înapoi spre cabane. Cu toții au fost sfătuiți de jandarmi să nu iasă din pensiuni.

”Nu rezistăm, sincer. Vrem să fugim la cazare pentru că este foarte, foarte frig”, exclamă o turistă.

Temperatura a scăzut în zonă până la minus 5 grade, dar vântul puternic a făcut să fie resimțită o temperatură cu până la zece grade mai puțin. Cei care vor să urce la munte sunt sfătuiți să nu plece la drum dacă nu au mașinile echipate pentru iarnă.

”Vizibilitatea este aproape zero la intrarea în stațiune. Ați văzut cât de tare suflă vântul acolo. Mașinile echipate de iarnă, corespunzător, cauciucuri, lanțuri, să aibă rezervorul plin”, declară Bogdan Bratu, directorul DRDP Craiova.

Potrivit meteorologilor, ninsorile vor continua să cadă abundent în zonă, iar vântul se va înteți pe creste.