Vom avea o vară... furtunoasă! Cu ploi violente, vânt puternic, grindină şi mai rar soare, anunţă specialiştii în meteorologie. Prognoza pe următoarele trei luni dă peste cap planurile a milioane de români. Pentru că vremea extremă are puterea să ţină avioane la sol, să distruga munca de-un an a agricultorilor şi să lase în urmă localităţi întregi devastate. Nu e exclus să apară din nou şi tornade, după ce două au măturat deja Bărăganul. 

Suntem în plin val de căldură, dar ne putem bucura doar până joi. Temperaturile se vor prăbuşi din nou, iar furtunile cu grindină şi vânt puternic vor lovi România. Am putea trăi noi tornade, aşa cum au fost cele care au măturat în ultima lună Ialomiţa şi Călăraşi. 

Articolul continua dupa recomandari

ALINA ȘERBAN, meteorolog: Din nou o pătrundere de aer mai rece, din nou o scădere a presiunii ceea ce determină extinderea precipitaţiilor, instabilitate atmosferică în majoritatea regiunilor. 

Vremea se poate schimba periculos chiar şi de la un minut la altul, aşa că viteza de reacţie ne poate salva viaţa. 

În momentul în care se produce un fenomen extrem şi v-a prins pe stradă, evitaţi să mergeţi pe lângă marginea unor clădiri, evitaţi să staţi sub copaci, fire de înaştă tensiune, stâlpi sau orice alt element care s-ar putea prăbuşi peste dumneavoastră. O soluţie foarte bună ar fi aceea de a găsi o structură din metal sau din beton, foarte puternică, sub care să vă adăpostiţi până la încetarea fenomenului. 

România este chiar în centrul instabilităţii atmosferice pe harta Europei, în această vară. Specialiştii străini mai anunţă furtuni violente, grindină şi ploi cu debite record în Grecia, Serbia, Bulgaria, mare parte din Europa de est, Rusia şi în Marea Mediterană. Nici Marea Neagră nu e ferită. Chiar dacă acum turişii se bucură de un soare orbitor şi temperaturi de peste 26 de grade, pe litoral urmează un val de aer rece, începând de vineri. 

Pentru că depindem de vreme, în era tehnologiei am devenit dependenţi şi de siteruirle şi aplicaţiile meteo. 

ALINA ȘERBAN, meteorolog: Au învăţat şi se educă, uşor-uşor, că trebuie consultate aceste mesaje înainte de a porni la drum, înainte de a planifica orice activitate. 

Dar nici măcar tehnologia nu poate ţine mereu pasul cu schimbările bruşte ale vremii. 

Cel mai mult depind de vreme agricultorii. Iar ultimul an le-a dat mari emoţii. Din octombrie până în martie nu a plouat aproape deloc, apoi, ce-a reuşit totuşi să răsară a fost distrus de căderile masive de grindină. 

Între furtuni, vom avea totuşi şi episoade de caniculă vara aceasta, mai anunţă meteorologii străini.