Natura şi-a arătat forţa seara trecută pe litoral. Zeci de maşini şi chiar apartamente au fost distruse de copacii doborâţi de vijelie. Turiştii îşi numără pagubele, dar sunt fericiţi că au scăpat cu viaţă. Mulţi au fost surpinşi pe drum de rafalele de vânt de 100 de kilometri la oră. Vremea extremă a lovit şi alte judeţe din ţară.

Imagini apocaliptice au fost surprinse de localnici şi de turişti la malul mării. Vântul a bătut cu 100 de km pe oră, a smuls acoperişuri şi a pus la pământ copaci.

Articolul continua dupa recomandari

”Ca în filmele horror, de groază. Mai ales, ţinând cont că dacă era un copil sau cineva, era pasibil de o moarte violentă”, spune un localnic.

Haosul s-a dezlănţuit în câteva minute. Speriaţi oamenii au încins linia la 112. S-au dat peste 200 de apeluri care anunţau prăpădul: 30 de maşini distruse, chioşcuri şi tarabe dărâmate. Ca prin minune, nimeni nu a fost rănit.

”A început vijelia şi după aproximativ 5 secunde a căzut pe maşină, dar prietenul meu era în maşină în timp ce parca. Pe el l-a prins”, spune un martor.

Vântul puternic a rupt şi o schelă montată pe un bloc din Mamaia, care s-a prăbuşit peste maşinile turiştilor. Vacanţa acestora a fost compromisă.

”Dintr-odată numai am simţit, a sunat pe maşină. Mi-a cazut chiar pe capotă”, spune un păgubit.

Groaza oamenilor a fost amplificată şi de un mesaj greşit al autorităţilor prin Ro Alert. Codul portocaliu a fost încurcat cu cel roşu.

Gheorghe Popa, comandant ISU Dobrogea: A fost o eroare, acel cod rosu transmis. O greseala a operaturlui pe care noi am sesizat-o si am revenit imediat. Ne-am cerut scuze. Am luat măsuri, am sancţionat disciplinar pe ofiţerul de sevici cu mustrare scrisă.

Pe Autostrada Soarelui, şoferii au filmat înspăimântaţi un fuior care s-a format pe câmp. În staţiunile de pe litoral s-au format cozi kilometrice de maşini din cauza apei care a ajuns în unele locuri la un metru.

Urmările furtunii se văd la tot pasul, iar oamenii îşi calculează pagubele.

Zeci de pompieri au împânzit duminică staţiunile de pe litoral pentru a interveni în zonele afectate.

Probleme au fost şi în alte judeţe. În Tulcea, un copil a fost la un pas să-şi piardă viaţa, după ce căruţa în care se afla cu familia sa a fost luată de viitură. Din fericire, a fost găsit în viaţă.

Şi în Prahova, un tată şi cei doi copii ai săi au fost luati de puhoaie, în timp ce încercau să traverseze un râu cu căruţa. Au scăpat însă teferi.

Meteorologii anunţă însă că în următoarele zile ploile vor lua o pauză. Specialiştii atrag atenţia că vara va sta în continuare sub semnul fenomenelor extreme.