Un val de căldură fără precedent a lovit Coreea de Nord și a avut deja grave consecinţe asupra culturilor, a anunţat presa nord-coreeană, care îi îndeamnă pe locuitori ”să se alăture luptei” în vederea limitării impactului temperaturilor puternice, relatează AFP.

De mai multe săptămâni, întreaga peninsulă se confruntă cu o căldură foarte puternică, soldată cu zeci de morţi în Sud.

Articolul continua dupa recomandari

La Phenian, un record de temperatură a fost înregistrat miercuri, 37,8 grade Celsius. ”Economia plăteşte preţul”, a averiizat televiziunea publică, fără să ofere alte precizări.

Creşterea temperaturilor a avut deja consecinţe dramatice asupra creşterii animalelor şi agriculturii în Sud, unde peste trei milioane de capete de vite au murit, în timp ce preţul legumelor s-a dublat din cauza unei penurii.

Într-un editorial, ziarul nord-coreean Rodong apreciază joi că lupta împotriva pagubelor provocate de valul de căldură în agricultură este ”o sarcină urgentă, extrem de importantă”.

”Zone rurale din toată ţara anunţă pagube la recolte, indiferent că este vorba despre orez sau porumb, din cauza temperaturilor mari şi secetei”, continuă ziarul.

”Această relitate face ca fiecare, oriunde s-ar afla, trebuie să se alăture luptei în vederea opririi pagubelor provocate de temperaturi puternice şi secetă”, adaugă el, îndemnând fiecare cetăţean ”să dea dovadă de zel patriotic” şi ”să economisească fiecare linguriţă de apă”.

”Temperaturile mari din acest an sunt o catastrofă naţională fără precedent, dar nu sunt o dificultate insurmontabilă”.

Principalele resurse miniere ale peninsulei se află în Nord, odinoară mai bogat ca Sudul. Coreea de Nord a fost denunţată timp de decenii de către comunitatea internaţională din cauză că a dat prioritate programelor sale militare în loc să-şi dezvolte economia şi bunăstarea poporului.

În martie 2017, un raport coordonat de ONU stabilea că 10,5 milioane de nord-coreeni (41% din populaţie) era subalimentată, iar 18 milioane (70% din populaţie) depindeau de distribuţii publice de raţii de cereale şi de cartofi.

Sursa: News.ro