De joi, timp de 3 zile, Iaşiul este capitala invenţiilor. Cercetători și inventatori din peste 40 de ţări îşi expun ultimele inovaţii în domeniul ştiinţific la cea de-a 11 a ediţie a Euroinvent, cel mai mare salon de inventică din sud-estul Europei. Peste 600 de proiecte s-au înscris în acest an la eveniment.

Profesori de la Facultatea de Inginerie din Iaşi au surprins anul acesta evenimentul cu o cască ce îţi poate citi gândurile. 

Articolul continua dupa recomandari

10.000 de lei, premiul pentru invenţie la Euroinvent

Sistemul înregistrează electroencefalograma de la nivelul scalpului, pe care o puteţi vedea pe un display. 

Semnalele transmise pe display sunt transformate ulterior în comenzi pentru a ghida un roboţel.

Astfel spus, robotul este controlat şi mişcat cu puterea minţii. Acum doi ani, aceeaşi echipă a câştigat premiul de 10 mii de lei din partea Fundaţiei Dan Voiculescu la Inventică cu o mănuşă robotică. 

Dănuț Irimia, Universitatea Tehnică Iași: În principiu, mănuşa copie mişcările mâinii sănătoase, în cazul unui pacient care a suferit un atac vascular cerebral şi comandă mănuşa robotică astfel încât pacientul să poată efectua mişcări în oglindă cu ambele mâini 

Sâmbătă se decid câştigătorii de la Euroinvent

Alţi tineri au venit cu invenţii în domenii cheie. O echipă de liceeni din Vietnam a inventat un dispozitiv care să neutralizeze radiaţiile produse de telefonul mobil.

În deschiderea evenimentului a fost premiat şi Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu. 

Lăcrămioara Frăsineanu, manager proiect Senat Ştiințific Fundația Dan Voiculescu: Misiunea Senatului Ştiinţific este de a susţine şi de a identifica cercetătorii şi inventatorii români, deoarece noi credem că pentru dezvoltarea României capitalul uman este principala soluţie

Evenimentul se va desfășura până sâmbătă, atunci când vor fi premiați câștigătorii. În aceste zile juriul va vizita toate standurile și va analiza toate proiectele și invențiile.