Vara, sezonul vacanţelor, vine cu un stres în plus pentru iubitorii plantelor decorative. Plecările de durată pot însemna moartea plantelor de apartament. Un absolvent de liceu din Cluj-Napoca a găsit, însă, soluţia perfectă: ghiveciul inteligent, care vă permite să vă îngrijiţi florile de la distanţă.

La numai 19 ani, Robert Kovacs, şi-a propus să salveze plantele ornamentale de la o moarte sigură.

Articolul continua dupa recomandari

Robert Kovacs: Am foarte multe plante in locuinta mea, dar de cele mai multe ori uit sa le ud astfel se usuca si deoarece am o inclinatie apreciata spre tehnologie si spre programare si deviceurile acestea smart m-am gandit sa construiesc un device smart, un ghiveci.

Cu ajutorul profesorilor, dar şi a familiei, adolescentul a pus bazele proiectului ghiveciului care udă singur plantele prin extragerea umidităţii din aer.

Rozalia Peter, profesoară chimie: Eu il cunosc pe Robert de 6 ani. l-am cunoscut la locul lui, mai timd, mai retras. De vreo 3 ani un grup de elevi de la liceul nostru au inceput sa intre in cercetare, sa cunoasca etapele cercetarii si au avut rezultate foarte bune. În acest an Roby prima data a luat initiativa si ghiveciul smart este ideea lui.

Invenţia liceanului a fost apreciată la multiple concursuri din ţară şi din străinătate. Ghiveciul printat în totalitate cu ajutorul imprimantelor 3D dispune de două variante de funcţionare: cu conectare la internet şi fără conexiune. În varianta simplă ghiveciul are parametri prestabiliţi care asigură bunăstarea plantelor până la 6 luni.

Robert Kovacs: O functie esentiala a ghiveciului este faptul ca daca rezervorul apei se golesete, isi trimite o notificare fie prin email, fie prin tableta pentru utilizator, dar daca omite sa reumple ghiveciul are un modul de condensare.

Mai mult, dacă proprietarul plantelor este plecat pentru o durată mai îndelungată, ghiveciul asigură plantelor lumina necesară, dar şi un ambient relaxant. Doar se ştie că plantele apreciază muzica.

Robert Kovacs: Ghiveciul dispune si de un generator de sunet. Are si un generator de muzica. Utilizatorul poate testa si seta diversi parametri pentru generatorul de camp magnetic, sunet si pt lumina.

Prototipul ghiveciului inteligent a costat 500 de euro, dar inventatorul său crede că poate fi produs în număr mare la un cost de numai 700 de lei.

Până când invenţia tânărului va ajunge pe rafturile magazinelor, Robert trebuie să se concentreze asupra examenului de Bacalaureat, dar şi asupra admiterii la Facultatea de Inginerie Electrică a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.