Omenirea este în pragul unei catastrofe climatice. Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nivel istoric în 2017. După trei ani de stabilitate, cantitatea de gaze periculoase din atmosferă a crescut din nou, avertizează experţii ONU. La ce soluţii se gândesc specialiştii. 

Pentru că vorbim despre o miză uriaşă - sănătatea şi chiar supravieţuirea omenirii - cercetătorii propun o soluţie pe cât de rapidă, pe atât de îndrăzneaţă: "injectarea" de aerosoli în atmosferă.

Articolul continua dupa recomandari

Practic, în acest moment, cantităţi uriaşe de raze ultraviolete pătrund cu uşurinţă prin stratul de ozon subţiat şi ajung pe Terra. Pentru a opri acest lucru, avioane speciale ar putea zbura la mare altitudine, la peste 19 mii de metri, de unde ar pulveriza în stratosferă particule care să acţioneze ca o barieră împotriva luminii solare.

Măsura, care ar putea reduce la jumătate încălzirea globală, ar costa 2,25 de miliarde de dolari pe an. Există totuşi şi soluţii mai la îndemână pentru a ne salva planeta: replantarea pădurillor şi încetarea urgentă a defrişărilor, trecerea la energia eoliană şi solară, dar şi înlocuirea maşinilor Diesel cu altele mai puţin poluante.