Două medalii de aur şi patru de argint au adus acasă elevii de la Olimpiada Balcanică de Matematică. Şi pentru că în spatele reuşitei stau ore întregi de muncă, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, i-a aşteptat la Bucureşti. Nu cu premii, ci cu o singură promisiune - vrea să le propună oferte de muncă în universităţile din România chiar de anul acesta.

Două medalii de aur şi patru de argint- sunt rezultatele obţinute de lotul olimpic de matematică al României la Balcaniada de anul acesta.

Articolul continua dupa recomandari

Leon-Roland Bălan-Tribus, din Bucureşti, şi Edis Memiș, din Constanţa, au fost premiaţi cu aur. Pentru al doilea an la rând. Pasiunea pentru matematică a apărut din gimanziu, iar de atunci, tot timpul au ţintit spre locul întâi.

Leon-Roland Bălan-Tribuss, olimpic la matematică: A fost mai dificil decat anul trecut. Îti consuma mult timp pe care ti doresti sa l petreci altfel, cum ar fi cu familia.

Reporter: Merită?

Leon-Roland Bălan-Tribuss: Nici eu nu sunt singur!

Edis Memiș, olimpic la matematică: Nu le las deoparte, si chiar daca as lasa, ar merita, este distractiv sa faci matematica!

În România au descoperit pasiunea pentru ştiinţa exactă, dar când vine vorba de viitor, planul lor e la fel ca al multor tineri. Dragoş a fost deja admis la Oxford.

Dragoş Crişan, olimpic la matematică: Din păcate, o sa plec din tara la studii, nu stiu daca o sa ma intorc. Deschiderea pe care o ofera, vreau cariera universitara, cercetare pura. Oxford, totusi, e un nume!

Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice: Ştiu că acolo pot să învete mai mult, au un viitor in care castiga mai mult si mai e un lucru, daca colegul tau de banca a fost admis la Princeton, de ce sa nu arat si eu ca pot e tot competite!

Ca să îi convingă, totuşi, să rămână, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a venit cu o propunere pentru invitaţii de la Minister:

Ecaterina Andronescu: Avem la sfârşitul acestei luni întâlnirea cu toti rectorii. Vreau să le propun si sa va faca oferta, toti sa fiti cadre didactice universitare!

Ce i-ar bucura mai tare ar fi, însă, mai multe investiţii în cercetare şi o pregătire mai temeinică a olimpicilor pentru etapele naţionale şi internaţionale, spun tinerii.

Cătălin Gherghe, Prodecanul Facultăţii de matematică şi informatică, UB: Un lot de pregatire comun, cât era un trimestru atunci, trei luni daca se poate, intr-o scoala din bucuresti, profesorii îi avem.

Pe cei şase premianţi îi aşteaptă acum alte săptămâni intense de pregătire pentru baraj şi, mai ales, pentru etapa finala, Olimpiada internaţională, din luna iunie. Până atunci, însă, unii dintre ei trebuie să susţină şi Bacalaureatul Olimpicilor, care îi încurcă destul de mult. I-au cerut, din nou, Ministrului Educaţiei să mute perioada de examene, ca să reuşească să se concentreze, momentan, doar pe performanţele la matematică.

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru seniori s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 30 aprilie - 5 mai.