Cea mai veche epavă intactă din istorie a fost descoperită în Marea Neagră, în apropiere de România și Bulgaria, de o echipă de arheologi marini care a studiat timp de trei ani fundul Mării Negre.

Potrivit arheologilor, vasul are o lungime de 23 de metri și a stat conservat perfect timp de aproximativ 2.400 de ani.

Articolul continua dupa recomandari

Vezi 4 imagini în Galerie

Echipa de cercetători crede că este vorba despre un vas din Grecia antică, care are catargul, cârma și băncile de vâslit aproape intacte.

”O navă care a rezistat aproape intactă din vremurile antice, situată la 2 kilometri adâncime, este o descoperire pe care nu aș fi crezut-o vreodată posibilă. Această descoperire va schimba din temelii ceea ce știam despre construcția de nave și navigație în lumea antică”, a declarat profesorul Jon Adams, de la Universitatea din Southampton, conducătorul proiectului MAP - Black Sea Maritime ArchaeologyProject.

Vezi 4 imagini în Galerie

Cercetătorii cred că este vorba despre o navă comercială dintre cele care nu au fost văzute, până acum, decât pictate pe vasele grecești de ceramică, cum este "Vasul Sirenei", expus la British Museum.

Vezi 4 imagini în Galerie

Echipa de cercetători a decis ca vasul să rămână pe fundul mării, dar a anunțat că testarea cu carbon a unei bucăți din vas a stabilit că este vorba despre "cea mai veche epavă găsită intactă din istoria omenirii", potrivit The Guardian.

În cei trei ani de activitate, cercetătorii din cadrul proiectului MAP au găsit aproape 60 de relicve navale, conservate perfect datorită lipsei de oxigen.