Jucătorii echipei naţionale a Islandei, învinși de Franța cu 5-2 în sferturile de finală ale EURO 2016, după un parcurs istoric la turneul din Franța, au fost primiți ca niște eroi la revenirea lor în țară, luni seara, la Reykjavik.

''Există încă basme! Se întâmplă rar — deși s-a întâmplat deja — să ne unim, noi islandezii, așa cum ați făcut-o voi pe terenul de fotbal'', a salutat echipa prim-ministrul islandez Sigurdur Ingi Johannsson, în uralele a zeci de mii de suporteri adunați în parcul Arnarholl, unde a fost instalat un ecran uriaș pentru ultimele două meciuri ale Islandei la EURO 2016.

Articolul continua dupa recomandari

''Sunteți o comoară națională'', a mai spus premierul în fața jucătorilor, îmbrăcați în costume bleumarin, și a unei mulțimi înflăcărate, cu steaguri ale Islandei și tricouri ale echipei naționale. În mulțime s-au aflat numeroși copii care prezentau bannere și pancarte cu chipurile jucătorilor lor preferați.

Spre marea bucurie a fanilor, eroii au intonat scandarea sacadată pentru care Islanda a devenit faimoasă la EURO 2016, acel strigăt viking ''huh'', punctat de lovituri de palme, fiind însoţiţi de peste 10.000 de fani în demersul lor.

La începutul serii, avionul cu echipa a aterizat pe aeroportul din Keflavik, la circa 40 km de capitala Reykjavik, după ce a efectuat o trecere la joasă înălțime pe deasupra orașului, unde era așteptat de zeci de mii de suporteri.

Mașini de pompieri au escortat aparatul de zbor de o parte și de alta a pistei, cu jeturi de apă formând o arcadă, pe un cer imaculat, creând un curcubeu artificial.

Urmăriți de mii de suporteri care apăreau de la fiecare colț de stradă, jucătorii au făcut o paradă într-un autobuz descoperit, înainte de a ajunge în parc.

Atacantul Kolbeinn Sigthorsson, autorul unui gol în meciul cu Franța, s-a declarat ''fericit'' la revenirea acasă, în ciuda eșecului de la Stade de France (2-5).

''A fost un vis să primim toată această susținere'' a compatrioților, care au venit cu miile în Franța și al căror comportament exemplar a sedus Europa, a mărturisit jucătorul echipei Nantes.