Voucherele de vacanţă au resuscitat turismul românesc, aşa că hotelierii cer bani mai mulţi de la Guvern pentru tichete. Astfel, peste un milion de bugetari şi-ar putea rezerva concedii mai scumpe sau mai lungi, anul acesta. În plus, voucherele ar putea fi acordate electronic, sub forma unui card, mai cer agenţii de turism. 

Sezonul estival 2018 a fost unul dintre cele mai bune din ultimii 20 de ani şi la munte, dar şi pe litoral, unde încasările au crescut cu 25%.

Articolul continua dupa recomandari

E loc şi de mai bine, spun hotelierii şi agenţiile de turism, care propun acordarea tichetelor mai devreme, pentru ca bugetarii să-şi poată planifica din timp vacanţele. 

CĂLIN ILE, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: Nu au mai gasit camere in varf de sezon. Evident ca daca au primit vouchere in iunie si ei le-au cheltuit in iulie, august nu a fost  usor sa isi gaseasca oferte. 

În plus, trecerea la formatul electronic al voucherelor ar simplifica modalitatea de plată. 

FLORINA NEDELCU, reprezentantul unui hotel din Poiana Braşov: Timpul acordat pentru numararea lor, pentru tinerea evidente, pentru decontare este foarte mare. 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a chestionat peste opt sute de beneficiari ai tichetelor, reprezentanţi ai agenţiilor de turism, hotelieri şi angajatori. Mai mult de jumătate dintre turişti au declarat că au cheltuit în medie cu 500 sau 600 de lei peste valoarea voucherelor de vacanţă acordate de stat. Mulţi  spun că e nevoie de o creştere a valorii tichetului, peste 1450 de lei, cât este în prezent.

FLORIN JIANU, preşedinte Consiliul Naţional al IMM: Intotdeauna cand iei o politica publica trebuie sa  faci analize de impact inainte si sa vezi care sunt beneficiile pentru mediiul de afaceri, pentru populatie. 

În primele nouă luni ale anului trecut, valoarea totală a voucherelor acordate de stat a depăşit 230 de milioane de euro.