În zonele unde furtunile s-au oprit, astăzi abia s-a respirat. La temperaturi aproape caniculare, apa din pământul îmbibat de ploile torenţiale a făcut aerul irespirabil. Disconfortul termic a trecut de pragul critic de 80 de unităţi în mai multe zone din România. Iar zilele următoare se anunţă şi mai grele.

De două zile, un val fierbinte de aer tropical şi umiditatea cauzată de furtuni îi sufocă pe români. 

Articolul continua dupa recomandari

Temperaturile aproape caniculare evaporă apa din pământul îmbibat de ploi. Iar aerul devine greu de respirat. 

La temperaturi de 33 de grade afară, din cauza umidităţii din atmosferă, temperatura resimţită este de cel puţin 39 de grade Celsius.

Bucureştenii au simţit aerul chiar ca-n mijlocul lunii lui cuptor, la 40 de grade. Temperatura resimţită a trecut de pragul caniculei astăzi în aproape tot vestul şi sudul ţării. Aerul îngreunat de umezeală a fost irespirabil în Oradea, Timişoara, Călăraşi, dar şi la malul mării, în Constanţa. 

Alina Şerban, meteorolog ANM: Este vorba de o masă de aer cald care se intensifică şi se extinde în toate regiunile ţării. Indicele de temperatură umezeală va fi destul de ridicat, va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Ceea ce s-a întâmplat şi astăzi 

Zăpuşeala și disconfortul termic le resimt cel mai acut românii cu probleme cardiace, respiratorii, diabet, hipertensivii, dar şi copiii.

Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog: Dacă experimentează simptome de tipul ameţeli, dureri în piept, stări de oboseală accentuate, sigur că trebuie să se adreseze medicului. Să nu lase simptomele netratate

În mai puţin de 48 de ore, valul de aer tropical va aduce în România primul weekend cu vreme caniculară din acest an. Vor fi până la 36 de grade în vestul ţării. Temperatura resimţită va trece însă de 40 de grade.