Tradiţia moare treptat în Romania, mai ales în domeniul agricol. O rasă de bovine originare din Transilvania se luptă să supravieţuiască în faţa speciilor îmbunătăţite, aduse de peste graniţe. Au de concurat cu vacile care oferă sute de kilograme de carne şi zeci de litri de lapte.

Însă cercetătorii speră că, în timp, calităţile lor îi vor face pe crescători să se reorienteze.

Articolul continua dupa recomandari

Este vorba despre văcuţele din rasa Pinzgău de Transilvania. Blânde şi în acelaşi timp rezistente. Iar, ce este şi mai important - sută la sută româneşti!

Ţăranul român obţinea, de la acest animal, câţiva litri de lapte, prin care îşi întreţinea familia, obţinea un viţel care îi aducea carnea necesară. Pe vremuri, era suficient. Acum, însă, cei care investesc în acest domeniu au aşteptări mai mari.

Mulţi crescători au renunţat la acest pinzgău, mergând spre rase perfecţionate, spre rase de carne, la care este mult mai uşoară întreţinerea şi mai puţin efort uman.

Şi aşa, încet dar sigur, pinzgăul de Transilvania a ajuns o rasă pe cale de dispariţie. Cercetători din Târgu Mureş au luat la pas zona Apusenilor, Transilvania şi Bucovina. N-au găsit decât 25 de exemplare. Au decis să le cumpere şi să aibă grijă ca specia să nu dispară. Ba chiar le-au pus la dispoziţie un spaţiu special amenajat.

Este o sală performantă. Animalele dispun de un cip pe care, cu antenă specială este citit numele animalului şi localizat la postul de muls respectiv, Iar informaţiile privind cantitatea de lapte pe zi, pe lună, pe an, sunt transmise într-un computer central. Cantitatea de lapte mulsă este preluată de o pompă şi trimisă direct în tancul de răcire.

Iar, pe lângă asta, cercetătorii vor să le înmulţească. Mai ales că, spun ei, în timp, rasa ar putea fi din nou cerută de crescătorii de bovine.

Ioan Oroian, cercetator: Rasele ameliorate, cu cât sunt mai perfecţionate, cu atât suntmai sensibile. Şi atunci, se pare că aceste rase nu vor rezista peste 30-40 de ani, în condiţiile modificării climatului şi vom fi nevoiţi să recorgem la rasele locale, formate în condiţii mai vitrege.

Cercetătorii şi-au început proiectul încă din 2015. Şi speră ca, odată cu înmulţirea exemplarelor, să-i facă pe fermieri să fie mult mai interesaţi de pinzgăul de Transilvania.