Într-o ţară sufocată de poluare, mijloacele de transport în comun ecologice par soluţia ideală pentru protejarea populaţiei! Din păcate mare parte din flotele de autobuze din marile oraşe sunt compuse din maşini vechi şi ruginite. Sunt însă şi oraşe unde edilii au înţeles că autobuzele electrice pot fi un aliat în lupta pentru combaterea poluării. Turda şi Suceava sunt două dintre ele.

Turda este primul oraş din România care are transport în comun 100% electric, după ce la finalul anului trecut primăriei i-au fost livrate 20 de autobuze electrice, cumpărate cu fonduri europene.

Articolul continua dupa recomandari

Autonomia unui autobuz electric este de aproximativ 200 km, insa distanta pe care o poate parcurge difera in functie de numarul calatorilor transportati. Incarcarea bateriei nu dureaza mai mult de jumatate de ora

Până acum, transportul public din oraş era deservit de regia de transport din Alba Iulia, însă, spun autorităţile, calitatea serviciilor lăsa de dorit. Aşa că municipalitatea a hotărât să aibă un operator propriu de transporturi.

Cristian Matei - primarul municipiului Turda: Totul a inceput prin dorinta noastra de a face din acest oras, un oras suplu, un oras frumos.

Acum, cele 20 de autobuze electrice care compun flota noii societăţi de transport a primariei Turda au dotări moderne, cu camere de supraveghere video, sistem GPS, aer condiţionat, Wi-fi şi sistem de e-ticketing. Dar mai presus de toate acestea, noile autobuze sunt prietenoase cu mediul.

Cristian Matei - primarul municipiului Turda: Eram obligati sa luam cele mai moderene autobuze prin acest proiect pe fonduri europene.

Iar autorităţile din Turda au decis că modern trebuie să însemne şi ecologic. O decizie care îi încântă pe oameni.

Un oraş verde şi prietenos cu natura tinde să fie şi municipiul Suceava. Aici au fost cumpărate deja cinci autobuze electrice şi se intenţionează ca tot parcul auto de transport pubic să treacă la maşini electrice.

Daria Romaniuc, director TPL Suceava: E o cantitate zero de noxe, oraşul va avea de câştigat 100%

Călătorii se împart în două categorii, cei care sunt încântaţi şi conştienţi de avantajele transportului electric şi cei care sunt total nemulţumiţi că sunt prea puţine mijloace de transport în comun.

Autorităţile recunosc faptul că este o mare problemă cu numărul prea mic de autobuze şi microbuze din oraş, dar deocamdată nu au ce face.

Daria Romaniuc, director TPL Suceava: Sunt foarte multe maşini defecte şi ne e greu să asigurăm necesarul de 27-28 de maşini zilnic.

Alte 15 autobuze de la Ministerul Dezoltării şi Ministerul Mediului urmează să ajungă anul acesta în Suceava. În plus, primăria are în procedură de licitaţie încă 35 de autobuze electrice printr-un proiect cu fonduri europene.