Şcolile şi grădiniţele se redeschid mâine. Chiar dacă România e în pragul unei epidemii de gripă, Ecaterina Andronescu spune că vor fi triaje epidemiologice stricte, iar asta o linişteşte. Ministrul Educaţiei anunţă că sistarea cursurilor în săptămâna în care se încheie situaţia şcolară a elevilor ar fi creat probleme. Cel mai probabil marţi, experţii în Sănătate Publică vor decide dacă, oficial, România declară epidemia de gripă.

Mulţi părinţi şi-au dus, zilele acestea, copiii într-o minivacanţă, la munte sau în staţiunile balneare. Spun că astfel le întăresc imunitatea înainte de se întoarce în colectivitate.

Articolul continua dupa recomandari

-Vă duceţi copilul la şcoală?

-Da.

- În clasă sunt copii răciţi?

- Au mai fost, dar fiecare părinte ştie cum sa isi imunizeze copilul

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, asigură părinţii că în şcoli se iau măsuri stricte.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației: "Pot să vă spun că triajul în fiecare dimineaţă este unul foarte serios făcut. În fiecare şcoală. Şi lucrul acesta îmi dă un gram de linişte".

Doar că nu în toate şcolile sunt medici şi asistenţi pentru a face triajul. Astfel, responsabilitatea a fost pasata profesorilor.

Aproape şase mii de îmbolnăviri au fost raportate în unitati de invatamant în nicio săptămână. Marţi, am putea afla dacă în România va declara, oficial, epidemia de gripă.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Săptămâna viitoare va fi o săptămână decisivă, în sensul că dacă pentru a treia săptămână consecutiv, numărul cazurilor diagnosticate va depăşi numărul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripă.

În această situaţie, nu se vor închide automat şcolile, spun oficialii. Decizia de a suspenda cursurile va fi luată doar dacă într-o sală de clasă, trei copii sunt diagnosticaţi cu gripă, trei zile la rând, sau 20% din întreaga unitate şcolară absentează.

Gripa a ucis până acum 39 de oameni. Şi chiar dacă ministrul Sănătăţii a cerut farmaciilor încă de acum două zile să se aprovizioneze cu medicamente antivirale, acestea tot greu se găsesc.

Specialiştii în boli infecţioase susţin că, în acest sezon, virusul gripal e mult mai periculos. Şi-a modificat structura şi generează infecţii severe.