Greu de crezut, dar există oraşe unde turiştii vin să caute liniştea. În Topliţa ajung, de la an la an, mai mulţi oameni atraşi de aerul curat, dar şi de singura cascadă cu apă termală din România. Locul, printre puţinele din Europa, este monument al naturii. Găsim aici şi cel mai frumos şi vechi castel de pe valea Mureşului.

Cum vii pe drumul naţional Reghin-Topliţa, Castelul Kemeny din Brâncoveneşti te întâmpină fastuos de pe o colină înaltă de 30 de metri.

Articolul continua dupa recomandari

Construcţia sa a început în anii 1200 şi a servit, de-a lungul secolelor, drept închisoare, centru de cultură maghiară şi chiar spital de neuropsihiatrie. Şi-a deschis porţile vizitatorilor abia din 2014 care, iar turul castelului este făcut chiar de către proprietarul său.

Nagy Geza, proprietarul castelului: În timpul vechi, maghiarii și Austro-Ungaria, când contruiau o cetate sau o biserică, întotdeauna găseau punctul pozitiv de energie al zonei. De aceea au ales partea asta, e ca o linie de energie, unde s-a construit castelul.

Energie care se răsfrânge nu doar asupra celor 4.000 de metri pătraţi, ci şi în parcul de trei hectare, plin de arbori seculari. Aici, pasionaţii de artefacte găsesc o masă de piatră folosită de scriitorii acum aproape 100 de ani. 50 de kilometri mai încolo, în Topliţa, natura ne surprinde cu singura cascadă cu apă termală din ţară. În toată Europa, mai există doar una în Italia.

Pe câțiva turişti, nici măcar ploaia nu i-a oprit să se bucure de vaporii de apă, a cărei temperatură ajunge acum la 20 de grade. Formată din depuneri de calcar şi travertin, cascada îţi fură ochii cu ale ei culori schimbătoare.

În zonă turiştii pot pleca în plimbări călare. O oră de călărie costă 60 de lei.

O cameră dublă, cu mic dejun, la pensiunile din Topliţa costă 160 de lei pe noapte.