Cetățenii români pot călători în statele membre ale UE, Spaţiului Schengen și Spatiului Economic European dacă la trecerea frontierei, prin punctele de trecere deschise traficului internațional, se legitimează cu buletinul sau pașaportul valabil.

În unele țări intrarea se poate face pe baza cărții de identitate, fără a fi necesar pașaportul.

Articolul continua dupa recomandari

Cetățenii români, fiind membri ai unui stat al Uniunii Europene, beneficiază de un control minim și sumar la trecerea frontierei.

Controlul la frontieră, constă într-o verificare rapidă și imediată a documentelor de călătorie pentru stabilirea identității. Controlul se efectuează de obicei pe culoarele special amenajate pentru cetățenii U.E. (Uniunii Europene) și S.E.E. (Spațiului Economic European).

Poliția de Frontieră nu aplică în documentul de călătorie (carte de identitate sau pașaport), ștampila de intrare sau de ieșire din țară.

La întâmplare sau în baza unor ordine primite, ale unor analize de risc, polițiștii de la frontieră pot efectua controale mai riguroase atât asupra persoanelor cât și a bagajelor și a autoturismelor. Se poate dispune întreruperea călătoriei de către șeful punctului de trecere a frontierei dacă se constată că nu sunt îndeplinite condițiile de ieșire din țară.

Membri de familie ai cetatenilor romani, care nu sunt cetateni ai Uniunii Europene, pot iesi de pe teritoriul Romaniei in baza unui pasaport valabil si a vizei de intrare, cu exceptia cazurilor in care obligativitatea vizei este desfiintata in conditiile legii.

Statele care permit intrarea doar cu buletinul

Atât în România cât și în alte state europene, intrarea sau ieșirea din țară se poate face doar cu cartea de identitate, fără a fi necesar pașaportul.

Țările care permit intrarea pe baza cărții de identitate, fără a fi necesar pașaportul, sunt:

Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia (carte de identitate emisă după 2009), Olanda, Polonia, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România.