Modificările fiscale pun pe drumuri sute de mii de români. Activităţile din agricultură, chiriile, dar şi venituri probabil neştiute - cum ar fi dobânzile infime la conturile de economii - trebuie acum declarate. Formularul 600 se depune până la sfârşitul lunii. La ghişeu, nicicum online. Surse spun că abia dupa 15 ianuarie va funcţiona platforma promisă de FISC.

Pensionarii de la sate nu ştiu că trebuie să depună formularul 600 la ANAF. Mulţi dintre ei au dat pământul în arendă, aşa că vor plăti triplu: impozitul anual pe teren, cel pe arendă, plus contribuţiile sociale.

Articolul continua dupa recomandari

Formularul 600 trebuie depus până pe 31 ianuarie. Sunt vizate două categorii de persoane. Cei din prima categorie vor plăti contribuţiile sociale de sănătate şi pentru pensie. Aici sunt incluşi românii care au PFA-uri, lucrează pe drepturi de autor sau au profesii liberale, precum consultanţii, medicii sau contabilii, şi cei care au activităţi în agricultură, piscicultură sau silvicultură.

Cea de-a doua categorie este cea care va trebui să plătească contribuţiile sociale de sănătate. În această categorie intră cei care au venituri din chirii, din dobânzi, din dividente, dobânzi, vânzare de acţiuni sau contracte civile sau sociale. Concret, vor depune declaraţiile doar contribuabilii care au încasat în 2017 mai mult de 22.800 de lei.

La nivel naţional, 210.000 de români trebuie să completeze formularul. Aşteaptă la cozi uriaşe, pentru  că sistemul online încă nu funcţionează. 

Premierul Mihai Tudose a cerut o soluţie de la ANAF şi aşteaptă un răspuns până mâine.