Într-o lume în care violenţele sunt tot mai întâlnite în spaţiile publice, un tânăr student din Galaţi a venit cu o soluţie inedită pentru a reduce numărul acestora.

A creat un software revoluţionar de vedere artificială cu ajutorul căruia pot fi semnalate şi chiar prevenite atacurile fizice, cele armate, incendiile sau chiar atentatele teroriste.

Articolul continua dupa recomandari

Condiţia principală este ca programul realizat să fie implementat în sistemul de supraveghere video, indiferent de locaţie.

Violenţele pe stradă sunt tot mai des întâlnite în ultima perioadă. Un incident asemănător a avut loc de curând şi în Galaţi.

De aici a pornit ideea unui student în anul patru la Facultatea de Inginerie - Informatică Aplicată, de a inventa un sistem revoluţionar de prevenire a unor astfel de pericole.

'Acest sistem se bazează pe vederea artificială şi inteligenţa artificială. Este vorba despre nişte algoritmi. În prima fază de vedere artificială se procesează imaginea ce reuşeşte să detecteze imaginile şi culorile din cadrul acelei camere. În al doilea rând este vorba de algoritmi de inteligenţă artificială. Ei fac nişte calcule matematice şi reuşesc să clasifice situaţia: ori este incendiu, ori jaf armat', a declarat Marian Leica, tânărul inventator.

Softul poate fi implementat în orice oraş, instituţie sau chiar locuinţe private care au camere de supraveghere. Astfel pot fi detectate pericole, chiar şi de jaf armat sau terorism.

Cu toate acestea, pentru a putea fi evitată o situaţie de alarmare falsă, cum ar fi cazul în care doi copii se joacă, un operator trebuie să certifice evenimentul petrecut. Proiectul studentului este un real succes, cred colegii săi.

Programul a fost dezvoltat în doar trei zile, dar încă nu este brevetat. După o serie de teste, însă, ar putea fi implementat la scară largă.