Accidentul vascular cerebral presupune o suferință cerebrală în care un vas de sânge se rupe, producând  extravazarea sângelui la acest nivel (AVC hemoragic) sau atunci vasul ajunge să fie obstruat - astupat (AVC ischemic).

Astfel, apare o leziune la nivel cerebral, zona care nu mai este “hrănită” cu sânge, urmată de moartea celulelor de la acest nivel. Din păcate, AVC-ul poate lasa sechele neurologice importante, gravitatea depinzând de localizarea zonei afectate, precum și de întinderea acesteia.

Articolul continua dupa recomandari

Pot apărea: tulburări de înțelegere, de vedere, confuzii, amnezii, paralizii sau tulburări emoționale, precum apatia, depresia și chiar agresivitatea.

Care sunt factorii de risc în AVC?

Există numeroși factori ce cresc riscul apariției unui accident vascular cerebral, și anume:

- Hipertensiunea arterială

- Amiloidoza cerebrală

- Tumori

- Coagulopatii

- Medicamente precum: simpatomimetice, antitrombotice

- Malformații vasculare

- Diabet, hipercolesterolemie,  obezitatea, fumatul, alcoolul, excesul de cofeină

Cum apare AVC?

În cazul accidentului vascular de tip hemoragic, în urma efracției unui vas și extravazarea lui, apare o suferință cerebrală, ce presupune dilacerarea țesutului respectiv.

Accidentul vascular cerebral de tip ischemic presupune mecanisme prin care obstruarea vasului va determina lipsa perfuziei zonei cerebrale pe care o vascularizează, ajungându-se chiar și la o perfuzie < 10ml/100g/min, zona ce nu se mai poate recupera (necroză), existand și o zona de penumbră, ce presupune o perfuzie  < 30 ml/100g/min care, din fericire, dacă se acționează prompt, poate fi salvată.

Cum se pune diagnosticul de AVC?

Există manifestări clinice care descriu instalarea accidentului vascular cerebral, și anume:

- Debutul brusc și agravarea progresivă

- Durere de cap (cefalee) intensă

- Greață,  vărsături

- Salt tensional

- Alterarea stării de conștientă, ce poate evolua până la comă

Apariția deficitelor neurologice în funcție de topografia zonei afectate: hemiplegii, paralizii, tulburări de coordonare a mișcărilor etc.

Care sunt complicațiile AVC-ului?

- Edem cerebral

- Hidrocefalie

- Resângerare

- Sindrom de hipertensiune intracraniană

Complicații generale:  

- tromboze venoase

- Infecții

- Tulburări cardiace,

Recuperarea

Recuperarea reprezintă o parte importantă în tratamentul accidentului vascular. Astfel, cu ajutorul unei asistențe de specialitate, precum și suportul acordat din partea familiei, este posibil ca prin recuperare, persoana afectată să se poată reface, gradul variind, în funcție, evident, și de gravitatea leziunii produse.

De cele mai multe ori, pașii care trebuie urmați presupun recuperarea medicală, urmând să se continue și la domiciliu. În acest mod, pacienții își vor putea recupera, într-o mai mică sau o mai mare măsură, funcțiile afectate prin fizioterapie și gimnastică medicală. Totuși, la fel de importantă ca recuperarea post AVC este si profilaxia acestuia, întrucât, în mai mult de 30% din cazuri există riscul de reinstalare a AVC-ului. Acest lucru este realizabil prin adoptarea unui stil de viață sănătos și eliminarea, pe cât posibil, a factorilor de risc mai sus amintiți.

Sprijinul familiei

Este important de știut că, statistic, mai mult de 20% dintre persoanele care au suferit un AVC ajung să depindă într-un anume grad de altcineva. Fie că este imobilizat la pat sau are nevoie de echipamente ortopedice pentru deplasare, un astfel de pacient va avea nevoie de ajutor din partea familiei, atât din punct de vedere fizic, dar și de ajutor moral. În cazul deficitelor locomotorii, recomandam, scaunele cu rotile de la catenapascupas.ro. Sprijinul emoțional acordat din partea celor din jur, mai ales, în momentele de descurajare sau chiar de depresie, având în vedere faptul că este necesară colaborarea celui afectat în procesul de recuperare, vor conta enorm.