Pescăruşii sunt un simbol al vacanţelor de vară petrecute pe litoral. Cu toate acestea, multe astfel de păsări trăiesc la oraş. Pescăruşul cittadin poate fi întâlnit unde nici cu gândul nu gândeşti. În Sibiu, de exemplu. Dar specialiştii spun că nu e nimic neobişnuit în acest lucru.

Dacă priveşti cerul, ai putea crede că te afli la malul mării, undeva în Constanţa, deşi locaţia este Sibiu, în centrul oraşului, la peste 500 de kilometri de litoral.

Articolul continua dupa recomandari

Specialiştii spun că acum, în Sibiu, trăiesc aproximativ 50 de pescăruşi. Păsările şi-au făcut cuiburi pe clădirile înalte din zona primăriei vechi şi surprind pe oricine ajunge pentru prima dată în oraş. Cu toate acestea, prezenţa lor nu este atât de ciudată pe cât pare.

Dorin Carabet-biolog Deva: Pescarusul nu este atat de legat de litoral cum am crede. Depind de zonele de apa, dar mai ales de zonele in care oamenii lasa gunoaie, deci sunt asemanatori ciorilor. Daca au cu ce sa se hraneasca si unde sa cuibareasca, se inmultesc.

Pentru că o parte din hrană vine de la râurile şi lacurile din zonă, pescăruşii au treabă cât e ziua de lungă. Spre seară se adună însă pe la cuiburi şi îşi fac simţită prezenţa în oraş. Ornitologii spun că odată cu primul îngheţ, pescăruşii se deplasează spre sudul ţării, unde climatul e mai blând.