Sfinţii Constantin şi Elena 2018. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena se celebrează anual în ziua de 21 mai şi este cea mai mare sărbătoare creștină a bisericii ortodoxe din această lună.

Sfinții Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. 

Articolul continua dupa recomandari

Împăratul Constantin a devenit, prin Edictul de la Milano, un adevărat protector al creștinilor, în timpul domniei sale, adoptându-se o serie considerabilă de măsuri în favoarea Bisericii și a preoților. De numele Sfântului Împărat Constantin se leagă și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât că Sfânta Sărbătoare a Paștelui să fie sărbătorită în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

Vezi 3 imagini în Galerie

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinții Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Constantin şi Elena

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin şi Elena este cunoscută ca şi Contantin Graur sau Constantinul Puilor.

Oamenii ţin la tradiţii pentru că ele prevestesc cum va fi vara.

Mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului.

În unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca.

Podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii.

Vezi 3 imagini în Galerie

Ziua de Sfinţii Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

Femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă.

Pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Oamenii trebuie să ţină sărbătoarea, pentru ca puii din gospodărie să nu fie mâncaţi de ulii.

Cunoscuţi drept cei care au dat libertate creştinismului, cei doi împăraţi Constantin şi Elena sunt protectorii creştinilor.