Bucătăria este unul dintre cele mai importante încăperi dintr-o locuință. Fie că ne dăm seama sau nu, petrecem suficient de mult timp în bucătărie. De aceea, este important să îți amenajezi bucătăria așa cum îți place, pentru a te simți cât mai bine acolo. Indiferent de cât spațiu ai, poți să te inspiri din câteva idei practice de amenajare a bucătăriei.

În continuare, îți vom oferi 5 sfaturi de amenajare a bucătăriei tale.

Articolul continua dupa recomandari

Recomandări pentru amenajarea practică a bucătăriei

Tocmai ți-ai cumpărat o casă sau o renovezi pe cea veche și nu știi cum să-ți amenajezi bucătăria? Nu-ți fă griji, întrucât îți vom oferi câteva sfaturi practice pentru amenajarea bucătăriei, astfel încât să poți obține un spațiu complet funcțional și aranjat în stilul care ți se potrivește.

  • Stiluri de amenajare a bucătăriei

Cu siguranță ai un stil preferat, unul care te reprezintă cel mai bine. Ia acest stil în considerare atunci când îți amenajezi bucătăria. Iată câteva stiluri dintre care poți alege:

-    Bucătăria rustică. Este caracterizată prin rafturi deschise, podele clasice, chiuvete largi și o masă mare de bucătărie. Sunt utilizate materiale naturale, precum piatră, lemn sau cărămidă.

-    Bucătăria tradițională. Este definită prin detaliile cu elemente arcuite și ornamente decorative. Conține un mix de finisaje antice combinate cu mobilier suspendat sau candelabre.

-    Bucătăria vintage. Conține culori pastelate, imprimeuri florale discrete și chiar carouri. De asemenea, este reprezentativ mobilierul antic recondiționat sau mobilier cu aspect ca din anii ’70 - ’80.

-    Bucătăria modernă. Este reprezentată de linii orizontale puternice și lipsa ornamentelor. Materialele sunt strălucitoare și au o frumusețe naturale, mobilierul este simplu și scaune tapițate cu imprimeu geometric sau chiar scaune din plastic și metal.

-    Bucătăria contemporană. Este una elegantă, dar, spre deosebire de cea modernă, are un aer mai jucăuș în forme și finisaje.

-    Bucătăria de tranziție. Este o combinație între vechi și nou, adoptând designul curat specific bucătăriei tradiționale cu liniile simple specifice stilului contemporan. Este reprezentată de armonie și echilibru.

-    Bucătăria artizanală. Conține lemn, elemente încastrate și gresie lucrată manual.

-    Bucătăria în stil mediteranean. Are dulapuri din lemn, tavane cu grinzi, țiglă pictată manual, hote conice și nișe de gătit arcuite.

-    Bucătăria în stil scandinav. Este reprezentată de culoarea albă a pereților și de mobilier simplu.

-    Bucătăria minimalistă. Sunt lăsate la vedere cât mai puține detalii. În general, în această bucătărie, mobilierul încorporează frigiderul, aragazul, mașina de spălat vase și coșul de gunoi.

  • Idei practice de amenajare a bucătăriei

În primul rând, este esențial să ții cont de funcționalitatea bucătăriei, întrucât acesta este elementul decisiv pentru confortul oferit de bucătărie. În acest sens, trebuie să acorzi o atenție deosebită așezării în spațiu. Amplasează chiuveta în apropiere de racordurile de apă și de scurgere, alege blatul de lucru ținând cont de dimensiunea bucătăriei și configurează ergonomic spațiile de depozitare.

Ia în considerare dimensiunile utilităților și amplasarea lor optimă, care să fie cât mai potrivite pentru funcțiile lor. De exemplu, utilitățile electrice trebuie să fie amplasate în apropiere de prize, așa cum cele care utilizează apa trebuie să fie amplasate în apropierea racordurilor de apă și scurgere.

În special dacă bucătăria ta este una mică, este important să nu o încarci cu toate utilitățile de care nu ai nevoie. Este tentant să cumperi toate aparatele pentru bucătărie care te atrag, dar înainte de a le achiziționa, întreabă-te dacă îți sunt, într-adevăr, utile. Utilitățile care nu trebuie să îți lipsească sunt: aragazul, frigiderul, cuptorul cu microunde, mixerul și un robot de bucătărie.

  • Cum îți amenajezi bucătăria cu bani puțini?

Poate îți spui că ai ști cum să amenajezi practic bucătăria ta, dacă ai avea suficienți bani. Ei bine, trebuie să știi că amenajarea bucătăriei nu constă doar în investirea unor sume enorme. Poți să ai o bucătărie practică și frumoasă, cu bani puțini. Iată cum:

-    Ai grijă la stil și culori. Elementele de mobilier trebuie să se potrivească armonios, nu neapărat să coste mult.

-    Chiuveta de calitate nu costă o avere. Alege un model din inox rezistent la zgârieturi, la un preț mic.

-    Bateria chiuvetei nu trebuie să fie modernă și complexă, ci simplă, cu monocomandă, cu pipă amplă și mobilă.

-    Cumpără blatul gata confecționat. Vei ieși mai ieftin și mai practic decât cu unul realizat la comandă.

  • Descoperă accesoriile cu impact vizual major în bucătărie

Printre elementele cu un impact vizual major în bucătărie se numără: gresia, faianța, blatul de bucătărie, masa și scaunele de bucătărie. Încearcă să le alegi în culori reprezentative pentru stilul bucătăriei tale. De exemplu, dacă îți dorești un stil modern, alege scaune de bucătărie cu un design inedit și în culori elegante sau, dimpotrivă, culori cât mai vii.

  • Adaptează mobilierul în funcție de spațiu

Pentru o amenajare practică a bucătăriei, este esențial să alegi mobilierul în funcție de spațiul de care dispui. De exemplu, dacă bucătăria ta este una mică, vei opta pentru piese de mobilier minimaliste și corpuri suspendate, pentru a putea beneficia de tot spațiul disponibil. Poți alege scaune pliante.

Dacă spațiul din bucătărie îți permite, poți crea o insulă, care este deosebit de practică și modernă. Pentru aceasta, vei alege scaune care să se potrivească designului bucătăriei, întrucât spațiul larg îți permite utilizarea unei varietăți de modele de scaune de bucătărie.

Sfaturi practice pentru amenajarea bucătăriei

Atunci când vrei să îți amenajezi bucătăria cât mai practic, trebuie să ții cont de câteva sfaturi de amenajare a bucătăriei. Trebuie să iei în considerare stilul dorit, alegerea mobilierului potrivit în funcție de spațiul de care dispui, alegerea accesoriilor cu impact vizual major și bugetul pe care ești dispus să îl cheltui pentru amenajarea bucătăriei.