Când vine vorba despre alegerea numelui pentru bebeluş, mulţi părinţi se inspiră din tradiţie. Nume străvechi, precum Maria şi Andrei, sunt încă în tendinţe. Cei mai mulţi părinţi cred că astfel copiii lor vor fi protejaţi de sfinţii cărora le poartă numele. Iar în ultimii ani a mai apărut o modă.

Rozalia Apobe, mamă: Maria e numele mamei mele care e decedată. Am şi visat-o în prima noapte când mi-a zis că sunt însărcinată şi mi-a spus: "Tu o să ai o fetiţă.".

Articolul continua dupa recomandari

De 10 ani, Maria a reuşit să rămână cel mai popular nume din ţară. În Ardeal, este urmat de Sofia şi Ioana. Şi în cazul băieţilor, ardelenii preferă tot nume de sfânt:

Oana Buzatu - purtător de cuvânt, Primăria Cluj: În cazul băieţilor, deja de ani de zile, pe primul loc este Andrei. Urmat de Alexandru, Matei, David, Ştefan, Tudor, Mihai.  Ioan pentru prima dată în statistica noastră.

Dar sunt şi părinţii care preferă prenume mai rare. Cei mai mulţi, inspiraţi din filme.

Alexandra Veronica, mamă: Tabita, pentru că îmi place foarte mult, de când am fost mică.

Claudia Covaci, mamă: Aris Alesia.

Reporter: Unde aţi găsit numele ăsta, că e un nume mai special?

Claudia Covaci, mamă: La televizor.

În Iaşi, pe cei mai mulţi dintre copiii născuţi în ultimele luni îi cheamă Maria, Andrei, Elena, Ştefan, Ioana şi Alexandru.

Tot în Moldova, "la modă" sunt şi prenume exotice: Dominic, Eric, Ailin, Raisa, Theona sau Cataleea. Uneori, părinţii spun că îşi botează copiii aşa cum văd că fac şi vedetele.

Şi nu numai. În Bacău, în ultimul an, cel mai popular nume a devenit Amber, aşa cum se numeşte sora prinţesei Sofia, dintr-un celebru desen animat.