De o vacanţă au nevoie şi cei care se consideră stresaţi la serviciu. Şi nu sunt deloc puţini. Şapte din zece români spun că locul de muncă îi epuizează. Unii îşi caută joburi care să aibă spaţii de recreere, alţii şi-au reorganizat programul, astfel încât să existe viaţă personală după serviciu.

Alex are 34 de ani si lucrează în domeniul auto. Este broker în asigurări. Pentru el, zile de muncă de opt ore sunt rare. 

Articolul continua dupa recomandari

ALEXANDRU, broker auto:
Normal, orele de program, sunt intre 9 si 17:00. Sub ora 19:00, ora 20:00, niciodata nu plec de la birou.

Jobul îi aduce şi beneficii. Activităţile sale de după birou ajung să stârnească invidie în rândul prietenilor.  Testează performanţele maşinilor, pe piste special amenajate. 

ALEXANDRU ENIŞOR, broker auto:
Dupa cum vezi, pentru noi, asta este adevarata relaxare. O bucurie! O bucurie fantastica, recomand. E o senzatie de libertate, o senzatie de extaz si de implinire maxima.

De la cai putere şi adrenalină, ne întoarcem la lucru. De data asta, cu Mircea, antrenor personal. 

MIRCEA VIŞAN, antrenor personal:
Programul incepe dis de dimineata, cu primii clienti. Normal, ne-am dori sa avem orele programate succesiv, in asa fel, incat sa muncim si noi 8-10 ore, cu clientii, dar in meseria asta, noi depindem foarte mult de programul clientilor.

Cum se relaxează un instructor, după orele de program?

MIRCEA VIŞAN, antrenor personal:
La final, chiar vreau sa-mi gasesc putin timp pentru mine. Si-anume, sa ma antrenez. Asta fac in timpul liber.

În funcţie de programul clienţilor îşi organizează ziua şi Cristi. Are 31 de ani, este make-up artist, iar succesul poate fi calculat şi după numărul ore de ore pe care le lucrează. 

CRISTIAN BUCA, make-up artist:
De principiu, programul meu incepe undeva la 5, 6 dimineata si se termina destul de tarziu, noaptea. Filmari, sedinte foto, sala.

Chiar dacă ajunge acasă noaptea, tot iese la o plimbare cu cel mai bun prieten. 

CRISTIAN BUCA, make-up artist:
Obosit, dar cu micutul la plimbare. Ma energizez si eu, el se distreaza.

Specialiştii în resurse umane au remarcat că, la interviuri, românii pot fi convinşi mai uşor să accepte să lucreze într-o companie care oferă program de muncă flexibil şi un pachet de beneficii. Un spaţiu de recreere, oportunităţi de dezvoltare personală şi chiar vacanţe plătite de angajator. 

Pentru că stresul la serviciu afectează 7 din 10 români. Chiar şi în timpul săptămânii, terasele din centru vechi al Bucureştiului nu duc lipsă de clienţi, dornici să uite de grijile de zi cu zi.  

Insomniile, tensiunea musculară, problemele digestive, oboseala persistentă, agresivitatea şi depresia sunt semnale de alarmă care arată că organismul nostru este epuizat. Şi are nevoie de o pauză.