Tradiţionalul coş cu produse de Paşte începe să fie înlocuit de cadouri mai scumpe, pentru care românii plătesc şi mii de lei. Iar cei care nu şi le permit, le achită în rate. Cu o săptămână înainte de marea sărbătoare, comercianţii vând electronice şi electrocasnice pe bandă rulantă. Tot pe datorie vor trăi Paştele şi cei care se împrumută de la bănci sau de la casele de ajutor reciproc, pentru a nu le lipsi nimic de pe masa festivă.

Sub presiunea timpului rămas până la Paşte, românii răscolesc site-urile magazinelor în căutarea celor mai impresionante cadouri.

Articolul continua dupa recomandari

Românii investesc cu 40% mai mulţi bani în cadourile de Paşte

Comercianţii se laudă cu vânzări şi cu 40% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Pentru tot mai mulţi români Paştele a devenit o ocazie la fel de bună precum Crăciunul să cumpere cadouri ceva mai scumpe pentru cei dragi.

Cine nu îşi permite să dea mai mult de o mie de euro pe un televizor, un telefon sau pe electrocasnice, apelează la varianta de a le plăti în rate. 

Unul dintre cumpărători consideră că "atâta timp cât există varianta de rate fără dobândă, e preferabil decât să arunci mai mulţi bani deodată. Dacă arunci eşalonat este mai simplu şi efortul financiar cu care te încarci e mai mic". 

Marian Pîrlog, reprezentant retailer: Clienţii sunt orientaţi către produse din gama electro-IT. Totodată, au crescut şi vânzările de accesorii de biciclete sau zona de produse sport şi pentru aer liber 

Numărul creditelor de consum, mai mare de Paşte

Şi băncile primesc mai multe cereri de împrumuturi, confirmă și datele analiștilor finzoom.ro. Potrivit unor surse, numărul creditelor de consum a crescut cu peste 10% faţă de o perioadă obişnuită. 

Irina Chiţu, analist financiar: Ce trebuie să reţină consumatorii este că orice împrumut trebuie returnat şi riguros, pentru că altfel se plătesc penalităţi. Chiar dacă avem o dobândă 0, în momentul în care am întârziat cu ratele, vor veni dobânzile penalizatoare 

Tot pe datorie îşi petrec Paştele şi mii de români care se împrumută la casele de ajutor reciproc. Doar într-o asemenea casă din Bucureşti intră zilnic peste 800 de persoane. 

Gheorghe Chioaru, preşedinte CAS: Împrumuturile se fac în special pentru alimente. 80% îşi iau, în perioada asta, împrumuturi pentru alimente, dar şi pentru cadouri, pentru pregătirea sărbătorilor de Paşte

Majoritatea iau împrumuri între 400 şi 1.500-2.000 de lei, pe care le pot returna şi peste un an.