În Săptămâna Patimilor la catolici, credincioşii au luat parte, în Joia Mare, la un ritual cu o mare însemnătate în această perioadă. A fost reprodus unul dintre momentele de la Cina cea de Taină, când Iisus Hristos le-a dat apostolilor săi o dovadă de smerenie şi le-a spălat picioarele. Duminică, romano-catolicii vor sărbători Învierea.

Credincioşii romano-catolici din Alba Iulia s-au adunat la catedrală pentru Sfânta Liturghie din Joia Mare. 

Articolul continua dupa recomandari

La finalul slujbei, oamenii asistă la un ritual solemn, păstrat de mai multe confesiuni creştine. 

Este vorba despre ceremonia spălării picioarelor, care aminteşte de gestul Mântuitorului de la Cina cea de taină. Atunci, Iisus Hristos s-a ridicat de la masă, a turnat apă într-un lighean şi le-a spălat picioarele celor 12 apostoli. Acum, cei 12 ucenici sunt elevii unui liceu de teologie. 

În acest fel, Iisus a dat omenirii un exemplu de iubire şi modestie, chiar înainte să fie răstignit pe cruce. 

GYORGY MIKLOS JAKUBINYI, Arhiepiscop catolic de Alba Iulia: Iisus spune ,,Iubiți-vă unii pe altii, asa cum eu v-am iubit.” Spunea aceasta spunea asta in Joia Mare cand s-a pregatit in Vinerea Mare sa-si dea viata nu doar pentru prieteni, ci pentru toata omenirea.

Joia Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Sâmbătă seara se va oficia Slujba Învierii, iar duminică, romano-catolicii vor sărbători Paştele.