Probele scrise la Bacalaureat 2018 au început pe 25 iunie, iar primul examen a fost la limba română. Aproape 140 de mii de candidaţi sunt aşteptaţi să participe la această sesiune de Bac.

Prima probă scrisă la Bacalaureat 2018 a început la oficial la ora 07.30, când candidaţii au fost invitaţi în sălile de examen. După ce procesul de legitimare s-a încheiat, elevii au primit subiectele la română.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei, la Bacalaureat sunt înscrişi 136.871 de candidaţi: 118.856 sunt elevi care au terminat acum liceul, iar 18.015 sunt din promoţiile anterioare. Ei vor da probele scrise la Bac în 330 de centre de examinare din toată ţara.

Cum se desfăşoară probele scrise la Bacalaureat 2018

Proba scrisă la limba română deschide această sesiune. Candidaţii vor susţine 3 probe, iar cei care au urmat un liceu într-o limbă a minorităţilor vor avea o probă suplimentară, cea de limba maternă. Conform calendarului la Bacalaureat 2018, probele se desfăşoară pe durata a 4 zile.

- 25 iunie - probă scrisă la română

- 26 iunie - proba scrisă la limba maternă (maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană şi  italiană)

- 27 iunie - proba obligatorie a profilului

- 28 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării

Pentru pregătirea candidaţilor, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie încă din noiembrie 2017 modele de subiecte pentru toate probele scrise de la Bac 2018. De asemenea, pe edu.ro sunt disponibile baremul pentru subiectele la română profil real şi profil umanist, baremul pentru matematică, dar şi pentru celelelate probe.

La limba română, ca şi la celelalte probe scrise, candidaţii trebuie să se prezinte la ora 07.30 pentru examen (maximum 08.30) şi să aibă la ei actul de identitate, pentru a se legitima. Conform metodologiei, o probă scrisă durează 3 ore.

Calendarul afişării notelor la Bac 2018

După ultima probă, cea din 28 iunie, urmează o pauză de 5 zile, în care profesorii evaluatori corectează lucrările şi dau notele. Primele rezultate la Bac 2018 sunt publicate de edu.ro în a şasea zi, pe 4 iulie, până în ora 12. În acea zi, pot fi depuse contestaţiile la Bacalaureat, pentru măriri. Notele finale sunt anunţate pe 9 iulie.