Sarcina este acea perioada care începe la fecundarea unuia sau mai multor ovule de către spermatozoizi și durează până la nașterea unui copil. În mod normal, sarcina durează aproximativ 38-40 de săptămâni de la ultima menstruație a femeii și poate apărea, teoretic, la orice vârstă, atâta timp cât femeia se află încă în perioada fertilă.

Multe cupluri sunt nevoite însă să apeleze la fertilizarea in vitro a ovulului, după mai multe încercări nereușite de a concepe pe cale naturală și un diagnostic de infertilitate. Din acest articol poți afla care sunt cele mai frecvente simptome de sarcină sau cum să îți dai seama că ești însărcinată.

Articolul continua dupa recomandari

Când apar primele simptome de sarcină

Primele simptome de sarcină pot apărea chiar și la o săptămână de la concepție. Situațiile diferă de la o femeie la alta, însă majoritatea femeilor declară că au resimțit anumite schimbări la puțină vreme de la actul sexual în care a avut loc fecundarea.

Un semnal mai clar că ești însărcinată este însă absența menstruației, mai ales dacă te bucuri de un ciclu menstrual regulat. Practic, vei observa absența menstruației la una sau două săptămâni de la concepție. În primele săptămâni de sarcină este posibil să ai crampe ușoare și să observi pete mici de sânge pe slip. Acestea vor deveni semne mai clare, odată cu absența ciclului menstrual. Urmează senzația de oboseală, grețurile și durerile de sâni. Deja, în acest stadiu, testul de sarcină are toate șansele să fie pozitiv.

Care sunt primele semne că ești însărcinată

Chiar dacă nicio femeie nu seamănă cu alta, câteva dintre primele semne de sarcină sunt comune la majoritatea femeilor. Printre acestea se numără în primul rând grețurile și stările de rău matinale. Acestea sunt specifice primului trimestru de sarcină și par să se datoreze unor hormoni eliberați în organism în acest interval. Ele pot fi însoțite de vărsături și pot dura toată ziua, îngreunându-ți viața.

În cazul anumitor femei, în primele săptămâni de sarcină apar diverse pofte de alimente sau băuturi sau, dimpotrivă, o repulsie față de anumite gusturi sau mirosuri.

Alte simptome specifice sarcinii sunt:

  • senzația de extenuare

  • durerile de sâni

  • urinările frecvente

  • balonarea sau constipația

  • temperatura corpului mai crescută

  • Uneori, un ritm cardiac crescut

Ce simptome apar după fertilizarea in vitro

Prin fertilizarea in vitro, cuplurile care nu reușesc să conceapă în mod natural pot încerca să obțină o sarcină. Ovulul este fecundat în laborator iar embrionul este implantat în uterul femeii, acolo unde ar fi fost dacă fertilizarea avea loc pe cale naturală.

Dacă tocmai ai trecut printr-o procedură de fertilizare in vitro, imediat după transfer vor trece două săptămâni până la aflarea rezultatului. Medicii spun că în aceste două săptămâni este important să te relaxezi și să încerci să lași stresul și anxietatea deoparte.

În această perioadă pot apărea simptomele specifice unei sarcini, oboseala, somnolența, grețurile sau crampele, dar este important să reții că ele pot fi produse și de tratamentul hormonal la care este supus organismul tău. Tratamentul de stimulare ovariană prin care tocmai ai trecut determină creșterea în dimensiuni a ovarelor, ceea ce poate duce la senzații asemănătoare instalării menstruației.

Multe femei încearcă să interpreteze toate aceste simptome până la efectuarea testului de sarcină. Medicii recomandă însă să nu te stresezi suplimentar cu deslușirea lor. Singurul care poate confirma dacă fertilizarea in vitro a avut succes este testul din sânge pe care medicul ți-l va face la două săptămâni de la implantarea embrionilor.

Semnele sarcinii pot fi ușor recunoscute de femeile care știu că au un motiv să se gândească la o posibilă sarcină. Pe de altă parte, multe dintre aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, așa că este important ca atunci când ele persistă să mergi la medicul de familie și la un ginecolog pentru a afla care este situația exactă.