Pompierii alpinişti care salvează vieţi la înălţime fac sute de antrenamente, pentru misiuni de câteva secunde. De curajul lor depind vieţile celor care riscă să cadă în orice clipă. La fiecare intervenţie, au o singură şansă să coboare în rapel.

Pe pompierii de la Detaşamentul Special de Salvatori i-am găsit la antrenamente. Când nu au misiuni contracronometru, îi pregătesc pe colegii lor din alte judeţe pentru salvări la înălţime.

Articolul continua dupa recomandari

Viitorii salvatori au de la cine învăţa. În ultimele luni, pompierii bucureşteni au intervenit de două ori, prin coborâre în rapel, pentru a opri două femei care voiau să se arunce în gol. 

Florentin Nache - Detaşamentul Special de Salvatori:
Sunt luate prin surprindere (n.r. persoanele) pentru că nu se aşteaptă ca nimeni să vină de undeva de deasupra, să te imobilizeze, să te împingă în interiorul apartamentului.

În momentul în care o viaţă se poate pierde în mai puţin de o secundă, nicio regulă nu poate anticipa reacţia necontrolată a unei persoane disperate. 

În spatele unei manevre care durează doar câteva secunde, stau zile întregi de antrenamente. Viaţa unui salvator depinde şi de pregătirea colegilor. 

Florentin Nache - Detaşamentul Special de Salvatori:
Pragul psihologic, pentru ca in primul rand trebuie sa-si invinga teama de inaltime. Sa-si puna baza in coarda si in mana colegului care-l asigura.

Dar cei din detaşamentul special nu sunt doar alpinişti. Înfruntă focul, în misiuni pe care nu le vor uita niciodată.

Plt maj Mitică Dumitru - Detaşamentul Special de Salvatori:
Cea mai importanta mi s-a parut cea de la Maternitatea Giulesti.

Ionel Răducu - Detaşamentul Special de Salvatori:
Eu încă mai tin legatura cu cei de la Balta Sarata, Danut e bine. Daca nu era botezat, il botezam eu.

Detaşamentul Special de Salvatori a fost înfiinţat în anul 2002.