Poliţiştii şi judecătorii nu fac legea mereu la fel. În patru luni de când legea le permite şi poliţiştilor să emită ordine provizorii de restricţie, agenţii au avut peste 1.300 de intervenţii în cazuri de violenţă în familie. Doar un sfert dintre ordinele de protecţie emise de ei însă, au rămas valabile şi în instanţă.

De la Înfiinţarea ordinelor provizorii de protecţie, adică de la sfărşitul anului 2018, şi până acum, poliţiştii au emis 1327 astfel de restricţii , dintre care doar 325 s-au transformat în ordine de protecţie propriu zise, după analiza unor judecători.

Articolul continua dupa recomandari

În mediul urban, poliţiştii au redactat 902 astfel de restricţii, 325 au fist confirmate de instanţă , în timp ce, din 425 de ordine provizorii emise de agenţi în mediul rural, doar 159 s au gasit a fi intemeiate in fata judecătorilor.

Poliţiştii au intervenit cel mai des în cazuri de violenţă în familie la Bucureşti , unde au emis 193 de ordine provizorii, Multe situa'ii au fost şi la Brăila- 72 , la vaslui - 59 de cazuri, şi la Vâlcea: 53 de intervenţii.

Mai multă armonie pare să existe în familiile din SIBU: doar 8 ordine provizorii emise de poliţişti iar cifrele sunt mici din fericire şi în Covasna - 9 ordine de restricţie dar şi în Ilfov: 10 solicitări au primit poliţiştii în ultimele patru luni

De cele mai multe ori, apelul la 112 vine direct de la victimă, un singur ordin provizoriu a fost emis la solicitarea altor rude sau prieteni, în judeţul Covasna, asta însemnă, din păcate, fie că cei din jur nu au curaj să intervină sau pur şi simplu nu cunosc cît de gravă e situaţia în care se află victima. Ceva mai multă implicare a venit din partea instituţiilor abilitate care au cerut emiterea ordinelor provizorii iată, de 4 ori în bacău, de exemplu, de 3 ori la Arad şi tot de 3 ori la Sibiu.

În total au fost reclamate 359 de infracţiuni, cele mai multe , referitoare la încălcarea ordinelor de protecţie pe care agresorii deja le aveau emise pe numele lor iar în multe situaţii, viaţa şi intergitatea fizică a persoanelor care au solicita ajutorul poliţiştilor erau puse în pericol. Drept urmare, ca şi măsuri imediate, agresorii au fost înlăturaţi din locuinţa familiei.