Poliția Română face lămuriri cu privire la șoferul autoturismului din Suedia cu numere de înmatriculare anti-PSD, menționând că, la intrarea în țară, acesta îndeplinea condiţiile pentru a circula, dar că apoi au venit clarificări de la autoritățile din Suedia.

Poliţia Române precizează că primul răspuns din Suedia a venit în 20 iulie, la trei zile după intrarea în ţară a şoferului.

Articolul continua dupa recomandari

"Este foarte adevărat că această situaţie este o premieră pentru ţara noastră şi din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini. Este o situaţie inedită pentru noi şi, pentru o documentare corectă, am solicitat autorităţilor din Suedia lămuriri cu privirea la situaţia juridică a autoturismului şi a cadrului legal aplicabil circulaţiei rutiere în afara Suediei. Vă reamintim că este vorba de o verificare a legislaţiei internaţionale de pe teritoriul Suediei.

Răspunsul autorităţilor de aplicare a legii a fost comunicat Poliţiei Române, conform căruia numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei şi nu pot fi folosite pe teritoriul altor state decât dacă acestea permit acest lucru", a declarat luni, în conferinţă de presă, Andrei Linţă, directorul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Rutiere Marian Badea, şoferul cu numere din Suedia a intrat în ţară pe la Vama Nădlac în 17 iulie şi a mai fost oprit în trafic în ultimele două săptămâni în trei judeţe, Hunedoara, Dolj, Olt, şi apoi în Capitală.

Badea a spus că în momentul în care a intrat în ţară, autoturismul îndeplinea toate condiţiile pentru a circula.

Reprezentanţii Poliţiei au subliniat că s-a preferat să nu se ia nicio măsură înainte de a avea toate răspunsurile de la autorităţile suedeze pentru a nu se lua o decizie greşită în cazul în care totul era legal. 

"Pentru că a fost o situaţie inedită, s-a preferat să nu se ia nicio măsură pentru a nu-i afecta dreptul la libera circulaţie, pentru că nu eram siguri şi nu aveam aceste răspunsuri din Suedia în care se preciza clar că acest autoturism putea circula cu numerele preferenţiale doar pe teritoriul Suediei", a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR Georgian Drăgan. 

El a explicat că mesajul de pe plăcuţa de înmatriculare nu are legătură cu dosarul penal deschis şoferului. "Nu are nicio legătură mesajul cu dosarul penal. Dosarul este întocmit în urma coroborării răspunsurilor din Suedia cu art. 334 din Codul Penal şi prevederile acestei Convenţii de la Viena", a spus purtătorul de cuvânt.

Brigada Rutieră a Capitalei a reţinut, luni, numerele de înmatriculare cu mesaj anti-PSD, după ce au oprit în trafic autoturismul înmatriculat în Suedia.

De asemenea, a fost reţinut permisul de conducere al şoferului, acesta declarând că a înmatriculat maşina în luna aprilie şi că se află în concediu în România, fiind în drum spre litoral.

Poliţia Rutieră a deschis dosar penal în acest caz şi susţine că maşina cu numărul de înmatriculare ”M..EPSD” nu are drept de circulaţie în România, invocând o informare transmisă de Biroul Interpol Stockholm, în timp ce Ambasada Suediei la Bucureşti susţine că autoturismul are drept de circulaţie în Uniunea Europeană, dar că posesorul trebuie să deţină documentele oficiale pentru ambele seturi de numere – personalizate şi oficiale.

Sursa: News.ro