Un pod din Hunedoara e o capcană uriaşă pentru localnici şi pentru oamenii care ajung în zonă. Deşi teoretic traficul a fost interzis, încă se circulă pe structura şubredă. Măsura de restricţie a venit după ce un copil a căzut de pe pod acum doi ani şi a rămas paralizat. Niminic nu s-a schimbat de atunci. Construcţia veche de zeci de ani stă să se prăbuşească, pilonii sunt fisuraţi şi grinzile crăpate. În plus, podul periculos e în continuare tranzitat şi de maşinile de mare tonaj.

Pe podul care asigură legătura între municipiul Hunedoara şi o zonă industrială de la marginea oraşului, circulaţia e o aventură pe proprie răspundere. Vechi de zeci de ani, nu a fost niciodată reparat, aşa că acum e şubred şi plin de fisuri.

Articolul continua dupa recomandari

Nu mai treceţi pe acolo că pică podul şi cădeţi acolo şi muriţi.

Asta spune orice localnic din zonă. Şi chiar şi aşa, zeci de maşini tranzitează structura. Multe dintre ele sunt de mare tonaj. Construcţia trece peste calea ferată şi peste râul Cerna.

O tragedie a avut loc aici în 2017, când un copil a căzut şi a rămas invalid, într-un scaun cu rotile. S-au promis măsuri atunci, iar traficul a fost interzis. O regulă doar pe hârtie.

Mi-a rămas copilul aşa, fără niciun fel de nimic. Se mai circulă şi nu era niciun fel de balustradă, absolut nimic, acum au pus nişte plastice care oricând şi la orice oră, orice copil poate să cadă de acolo şi orice om poate să alunece pe lângă plasticele alea, că nu e niciun fel de balustradă de fier sau ceva - mama copilului

Autoritățile pasează răspunderea

În timp ce oamenii cer în continuare să se ia măsuri, autorităţile competente spun că podul aparţine unui operator industrial din zonă.

Podul este în proprietatea lor, nu putem noi să intervenim acolo. Acesta este şi motivul pentru care vom face nu ceea ce se numeşte presiune, ci vom încerca un dialog constructiv - Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara

Ştiu că sunt mari probleme cu podul din cauza transportatorilor care duc zgură pe pod, dar nu neapărat din cauza lor ci din cauză că podul are o durată de viaţă foarte lungă, nu a mai fost consolidat. Vom face în primul rând un schimb procedural de documente, prin care să le reamintim obligativitatea consolidării - Dana Bobouțanu, primarul orașului Hunedoara

Până atunci, oamenii care locuiesc în zonă nu au de ales. Sunt nevoiţi să meargă zilnic pe podul periculos, unde nu există nici măcar un panou de avertizare.