Carne de miel cu bacterii periculoase, Salmonella şi E-coli. Asta au descoperit la laborator reporterii Observator care au testat carnea cumpărată dintr-o piaţă autorizată şi aglomerată a Capitalei, Hala Matache. În urma rezultatelor, care nu au venit pe loc, ci au durat o săptămână, inspectorii sanitari au închis piaţa. Şi spun că experimentul nostru a fost bun. Descoperă astfel ce fisuri sunt în sistemul de control.

Hala de carne a pieţei Matache este plină de bacterii periculoase. Şi poate că aşa ar fi rămas multă vreme dacă echipa Observator nu trecea pe acolo în urmă cu o săptămână.

Articolul continua dupa recomandari

Hala de carne din Piaţa Matache, închisă din cauza bacteriilor

Hala de carne a fost închisă de DSV după ce analizele cerute de noi, pe câteva produse, au arătat că marfa era plină, printre altele, de salmonella.

În Joia Mare, reporterii Observator au vrut să vadă cât de sigură este mâncarea pe care românii o pun pe masă de Paşte.

Am descoperit atunci că în laboratoarele statului NU există teste rapide de depistare a bacteriilor şi a germenilor periculoşi.

Am cumpărat atunci carne de miel şi ouă din Piaţa Matache, un loc autorizat. Şi am plecat cu marfa direct în laborator.

Rezultatele testelor la carnea din piaţă, venite după minim şapte zile lucrătoare

"Durează cel puţin şapte zile lucrătoare. Cel puţin, până iese rezultatul. Cel puţin", ni s-a spus.

Tot atunci, contactat de reporterii Observator, Ministrul Agriculturii nu a avut o explicaţie. A găsit însă pe loc o soluţie:

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Trebuie să aveţi încredere în autorităţile statului şi să aveţi respect faţă de producător şi consumator

Autorităţile recomandă tratarea cărnii infestate cu apă fiartă

Dacă i-am fi ascultat sfatul, de Paşte am fi ajuns la spital. Rezultatele testelor arată clar cum carnea de miel analizată era infestată cu salmonella şi mai multe tipuri ale bacteriei E-coli. 

Ştefan Lazăr, medic boli infecţioase: În privinţa salmonellei, nu este admisibil să fie în alimente de niciun fel. Se manifestă ca o boală diareică acută, cu vărsături şi febră. Din păcate, pot exista şi forme severe

De această dată, Ministrul Agriculturii nu a vrut să mai comenteze situaţia. O altă autoritate a statului, ANSVSA, ne recomandă să prevenim bolile cu apă fiartă.

Ovidiu Zvorişteanu, director DSV: Toată lumea ştie că aceste microorganisme dispar ca urmare a tratamentului termic

Cel mai grav este că aproape tot timpul, autorităţile fac controale şi descoperă fisuri doar  în urma sesizărilor primite de la cumpărători.