Peștele este un aliment recomandat și consumat de foarte mulți dintre noi, însă nu mulți știu că pe lângă beneficiile pe care le are, peștele poate conține și un parazit periculos.

"Sunt paraziți în aproape toate tipurile de pește", este declarația tulburătoare a unui comerciant de pește din Portland, Statele Unite, citat de site-ul munchies.vice.com.

Articolul continua dupa recomandari

Și asta nu este un secret.

Pestele poate fi infestat cu un parazit periculosVezi 4 imagini în Galerie

Ce este anisakis, viermele care poate exista în pește

Cei care comercializează peștele știu că acesta poate fi infestat cu anisakis, un vierme din clasa nematodelor care trăiește în cavitatea abdominală și în mușchii peștilor de apă de mare.

Anisakis este un vierme mic, alb laptos, lung de 3-4 cm.

Ajuns în sistemul digestiv, când vine in contact cu acizii gastrici din stomac, eliberează enzime atacând peretele abdominal.

În 5-6 ore viermele poate provoca o gaura în intestin sau stomac.

Cum putem preveni consumul de pește infestat

Vestea bună este că ingerarea acestui vierme poate fi prevenită prin congelarea și gătirea peștelui.

Astfel, paraziții trebuie îndepărtați prin eviscerare și sunt uciși dacă peștele este congelat la o temperatură de minimum - 20 de grade Celsius timp ce cel puțin șapte zile.

De asemenea, paraziții dispar dacă peștele este gătit la o temperatură de minimum 60 de grade Celsius timp de 15 secunde.

Vezi 4 imagini în Galerie

Însă Harold McGee, autorul cărții "On Food and Cooking/Despre alimente și gătit", atrage atenția că există totuși riscuri. "Cei mai mulți pești se micșorează la 50 de grade și încep să se usuce atunci când sunt gătiți la 60 de grade. Temperatura ideală ar fi de 55 de grade, însă sunt pești, precum somonul și tonul, care rămân suculenți la 50 de grade. Însă, această temperatură este prea apropiată de cea la care sunt distruși viermii. Un pește gătit ca la carte poate reprezenta riscuri", susține Harold McGee, potrivit sursei citate.

În România, comercializarea peștelui este reglementată de normele europene.

Astfel, potrivit  Regulamentului CE al UE 2073/2005, peștele care se comercializează trebuie să fie controlat în timpul vânzării, prelucrării sau prin sondaj în laborator. În cursul prelucrării personalul care efectuează aceasta poate să îndepărteze paraziții vizibili.

Vezi 4 imagini în Galerie

"Dintre paraziții care se pot transmite la om, mai frecvent este Anisakis simplex, un vierme alb în formă de arc de ceas care este stadiul larvar al unor nematode (viermi cilindrici). Acesta se poate depista la unii pești de apă sărată, în special la hering și macrou și se găsesc pe viscere sau în carne. La șalău, somn și biban se întâlneşte mai frecvent Eustrongylides excisus, E. mergorum, paraziţi zoonotici şi care conferă aspect dizgraţios.  În ovarele de ştiucă pot fi uneori depistate larvele plerocercoide de Diphyllobothrium latum ce produc difilobotrioza umană aceatsa fiind tenia cu cea mai mare dimensiune ce poate parazita omul”, explică Călin-Decebal Cojocaru, medic veterinar specialist animale acvatice.