Articolul continua dupa recomandari

Domnul Cazan este mandru de masinile lui. Are doua Dacii. Prima, un model 1310 fabricat in 1984, a cumparat-o cu 70.000 de lei vechi, cu doi ani inainte de Revolutie. Nu a mai scos-o din parcare de ceva vreme, dar acum, ca a venit primavara, vrea sa o reconditioneze. Isi aminteste cu mandrie de vremea cand mai repara masina in fata blocului. “Asta a fost masina romanului, masina care a salvat Romania”, spune barbatul

A doua Dacie, modelul "zambetul lui Iliescu",  este mai noua. A strans doar 14 ani vechime si inca mai functioneaza.  “O mare grija am avut, tin la ele ca la niste copii, mi-au dat satisfactia de a ma plimba de a-mi rezolva problemele”, mai afirma domnul Cazan.

Si nu este singurul care inca mai pastreaza amintiri din Epoca de Aur. Peste un milion de Dacii, vechi de cel putin 20 de ani, inca mai sunt inmatriculate in Romania. Ce-i drept, prima Dacie, 1100, reprezinta deja piesa de muzeu. Si-a facut intrarea in scena in 1968, iar de atunci a scris istoria. Cum era de asteptat, ca doar eram inca in perioada comunista, masina s-a bucurat de un real succes. Datele tehnice confirma acest lucru. La Registrul Auto, inca mai figureaza inmatriculate doua astfel de Dacii. Insa au urmat si altele. Dacia 1210, Dacia Lastun, Dacia 1300 si celebrele 1310, ce a facut senzatie pe soselele de la noi, inca din 1979. “Este si foarte adevarat ca cel putin in zona rurala a tarii sunt oameni care merg cu Dacia 1310, produsa in '70 sau '80 fara niciun fel de problema. Depinde de situatie”, a declarat redactorul-sef  Top Gear Costin Giurgea.

Sunt insa si romani care au transformat vechea Dacie intr-o pasiune. Investesc mii de euro sa le reconditioneze si sunt dispusi sa plateasca destui bani ca sa le obtina. Dar, culmea, putini vor sa le vanda.