În goana după bani, comercianţii nu mai au nimic sfânt. Cu două zile înainte de Florii, inspectorii au descoperit peşte putrezit scos la vânzare. O echipă Observator a mers vineri cu comisarii de la Protecţia Consumatorului în control.

Peşte congelat rupt în bucăţi şi fără nicio etichetă, asta găsesc clienţii în vitrinele unui mare magazin din Bucureşti. Peştele este vândut vrac şi nu există informaţii despre data când a fost pescuit sau data când a fost congelat.

Articolul continua dupa recomandari

Peşti putreziţi, găsiţi în magazine de Florii

Conform ANPC, informarea consumatorului trebuie realizată în mod direct, complet şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produsului.

Lipsa informaţiilor este doar una din probleme. Din cauza congelărilor repetate, peştii se descompun. Asta s evede cu ochiul liber pentru că pielea cedează.  

Daniele Ene, comisar OPC Bucureşti: Orice produs trebuie să prezinte integritate. Deci în momentul în care se produc aceste rupturi, evident, nişte factori pot influenţa calitatea peştelui 

Cu câteva zile înainte de Florii, când e dezlegare la peşte, echipele de inspectori au împânzit magazinele din ţară.

4 tone de peşte, confiscate doar la Bucureşti

La Bucureşti s-au confiscat 4 tone de peşte, 400 de kilograme icre şi s-au dat amenzi  de aproape 140 de mii de lei.

Într-o altă parte a ţării, la Timişoara, comisarii au făcut o altă descopeire de groază. Un vânzător ţinea peştii într-un bazin plin de apă cu sânge. Şi aici amenzile au fost de peste 30 de mii de lei.

În termen a fost şi peştele găsit zilele trecute de comisarii ANPC Constanţa. Uniunea Europeană le permite exportatorilor să stabilească data de expirare.

Dacă prăjim peştele nu înseamnă că am îndepărtat pericolul

Aşa se face că mâncăm fără să ştim peşte proaspăt care a ajuns în magazin după trei săptămâni.  

Horia Constantinescu, comisar șef CJPC Constanța: Am constatat cu surprindere că peştele de import poate avea până la 20 de zile termen de durabilitate minimală în care ar putea fi consumat ca proaspăt, lucru care ni se pare total neeuropean

Peştele alterat e extrem de periculos 

Nu înseamnă că toxiinfecţia alimentară nu putem s-o facem dacă am gătit. Depinde cum a fost contaminat peştele şi în ce măsură până la urmă.

Comisarii vor continua controalele şi înaintea paştelui, mai ales că magazinele vor fi pline de clienţi.