Pensionarii ar putea primi amenzi mai mici decât restul şoferilor. Este propunerea unui parlamentar care spune că de anul viitor, punctul de amendă devine mai scump, aşa că cea mai mică încălcare a unei reguli de circulaţie l-ar lăsa pe un vârstnic fără jumătate din venit.

Proiectul prevede ca punctul de amendă să fie calculat în funcţie de pensie, şi nu în raport cu salariul minim brut pe economie.

Articolul continua dupa recomandari

Două puncte de amendă, care înseamnă în prezent 290 de lei, reprezintă acum cea mai mică amendă de circulaţie. Iar de la 1 ianuarie 2019, sancţiunea minimă creşte la 360 de lei.

Ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie şi cea mai mică amendă de circulaţie îl va lăsa pe beneficiarul unei pensii mediii fără aproape jumătate din venit. Modificarea nu e văzută cu ochi buni de toţi şoferii.

Proiectul de lege este criticat şi de specialişti.

Lucian Diniţă, fost şef al Direcţiei Rutiere: "N-am auzit până acum şi nicio legislaţie rutieră nici internă şi nici internaţională nu face niciun fel de deosebire între un şofer de 30 de ani şi unul de 70 de ani. Înseamnă că cel care circulă pe stradă, pensionar, ca şi mine, de altfel, trebuie să umbli cu talonul de pensie?"

Propunerea care prevede ca punctul de amendă pentru pensionari să fie raportat la punctul de pensie a fost depus la Senat în dezbatere.