Balaceanca, Ilfov. 200 de oi pasc printre gunoie la marginea unui canal. Nicu, ciobanul, ne da asigurari ca gropa de gunoi este o pasune temporara pentru animalele lui. Laptele si branza de la oile de care Nicu are grija zi de zi ajung pe mesele bucurestenilor.

Zece kilometri mai incolo, in Glina, nea Simion sta cu vacile chiar in varful gramezii de gunoi de la marginea satului. Are 25 de vaci care ii aduc bani frumosi in fiecare zi. Cu trei lei vinde litrul de lapte, iar pe kilogramul de branza cere 15 lei.

Articolul continua dupa recomandari

Si aleea din fata Spitalului Pantelimon este un punct important de desfacere pentru marfa lui. Doar ca il mai deranjeaza politia din cand in cand. Dar in Romania pentru toate exista o rezolvare. “E, mai ai probleme. Ii mai cinstesti si pe ei”, spune omul.

Pe soseaua de centura a Capitalei, printre noxe si gunoaie alte zeci de vaci isi cauta hrana. Gunoiele sunt pline de toxine si cianuri care intra in corpul animalelor. Substantele ajung in carne si lapte si ulterior se transmit la om, avand efecte dezastruase asupra organimsului. “Toate aceste toxine, compusi chimici toxici si cianuri ajung in carne si in lapte. In timp, ficatul este distrus, asa si sistemul imunitar”, sustine presedintele APRIL Dorin Cojocaru.

83 la suta dintre vacile de lapte din Romania se afla in gospodariile populatiei.