În plină alertă de coronavirus, judeţul Hunedoara riscă să rămână fără echipaje de prim-ajutor. Peste 50 de paramedici au protestat în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean din Deva.

Oamenii spun că vor înceta serviciul de la 1 martie dacă nu se găseşte o soluţie ca să primească salarii decente. O soluţie ar fi fost ca ISU să preia paramedicii din judeţ. Ministerul de Interne a anunţat însă că nu este de acord.

Articolul continua dupa recomandari

După ce au luat ultimul salariu cu întârziere, paramedicii SMURD din Hunedoara au răbufnit. Asociaţia de care aparţin a rămas fără o mare parte din bani după ce 20 de Primării din judeţ nu au mai făcut contribuţii.

Paramedicii s-au săturat să primească bani puţini, iar colegii lor din ISU sau SAJ să fie remuneraţi de două sau trei ori mai mult decât ei.

Cristian Albu, paramedic SMURD: Este destul de frustrant, dar vedeţi că noi nu am pus în faţă alarmă, ne-am făcut datoria pentru ce suntem plătiţi. Dar, acum nu se mai poate!

Ca să le mărească salariile până la un venit decent, asociaţia a cerut autorităţilor locale să crească în acest an contribuţiile până la 10 lei anual pentru fiecare locuitor.

Însă doar câteva primării au răspuns pozitiv. Salvatorii au cerut acelaşi lucru şi Consiliului Judeţean, cel mai mare contribuitor.

Costel Avram, administrator public judeţ: Noi avem bugetul anul acesta cu 30% mai mic! În condiţiile astea trebuie să asigurăm funcţionarea tuturor instituţilor tot anul, da? De investiţii ce să mai spunem?

Sefii judeţului au decis să mărească contribuţiile de la 5 la 7 lei. Prefectul spune că soluţia este la mâna Guvernului.

În condiţiile în care primăriile şi Consiliul Judeţean nu mai pot susţine financiar cele opt module SMURD din judeţ, singura variantă este preluarea lor de către ISU.

Vasilică Potecă, prefect Hunedoara: Va trebui să găsim o soluţie intermediară între stat, guvern, ministerul afacerilor interne şi comunităţile locale.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că nu îşi permite să rămână fără 80 de salvatori mai ales în condiţiile actuale, când e nevoie de mobilizare generală pentru alerta de coronavirus. Problema paramedicilor va fi discutată mâine, în cadrul unei întâlniri organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara împreună cu primarii localităţilor din judeţ.