În ultima perioadă te simți mai obosită (sau mai obosită) decât de obicei? Înainte să începi să-ți faci griji ar fi bine să conștientizezi că, din când când, aproape toți oamenii resimt stări de oboseală și nu au chef să facă nimic. Oboseala poate avea diverse cauze, însă avem o veste bună pentru tine: cu doar câteva schimbări simple în viața ta vei putea să depășești, fără mari probleme, efectele sale.

Cum să depășești oboseala

Articolul continua dupa recomandari

Oboseala și somnolența sunt, de regulă, foarte bune „prietene”. Prin urmare, dacă vrei să scapi de oboseală, ar fi indicat să ai parte de suficient de multe ore de somn. Ce înseamnă să dormi suficient? Fiecare om ar trebui să-și dea seama de cât somn ar trebui să aibă parte în 24 de ore astfel încât să „funcționeze” corect și să nu se simtă obosit. Diverse cercetării realizate în ultimi ani au arătat că un adult are nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte, în așa fel încât să fie activ atât în viața personală cât și în cea profesională.

Nu doar somnul ajută la combaterea oboselii, ci și exercițiile fizice. În cazul în care nu știai, una dintre cauzele oboselii este lipsa exercițiilor fizice. Prin urmare, ca să lupți cu oboseala este nevoie să duci o viață activă. Ca să-ți menții fizicul și psihicul într-o formă foarte bună, ai la îndemâna mai multe variante. Una dintre ele ar fi să mergi de 2-3 ori pe săptămână la o sală de forță, unde să execuți diverse exerciții, sub coordonarea unui antrenor. Dacă nu-ți surâde prea mult varianta sălii de forță, te poți apuca de alergat. Însă înainte să începi să dai ture de parc, îți recomandăm să vizitezi un medic, care să-ți spună dacă ești apt (sau aptă) pentru o asemenea de activitate. În cazul în care medicul îți dă undă verde la alergat, te sfătuim să-ți cumperi un echipament complet, format din pantofi sport, pantaloni și tricou.

Ca să scapi de oboseală este esențial să acorzi o atenție foarte mare și alimentației. Ideal ar fi ca, într-o zi, să ai parte de trei mese principale și de două gustări. Din dieta ta nu ar fi indicat să lipsească fructele, legumele și carnea. O dietă bogată în carbohidrați sănătoși (fructe, legume, cereale și paste) o să-ți ofere energia necesară ca să faci față provocărilor de zi cu zi.

Ce boli grave ascunde oboseala

În cazul în care starea de oboseala persistă pentru mai multe săptămâni sau chiar luni, este obligatoriu să îți programezi o vizită la medicul de familie. Este foarte probabil ca medicul să-ți recomande să faci și anumite consultații neurologice, deoarece oboseala este un simptom pentru multe boli care au legătură cu sistemul nervos. Și nu doar cu sistemul nervos, ci și cu alte părți extrem de importante pentru funcționarea organismului uman, cum ar fi inima.

Una dintre afecțiunile în cauză este sindromul de apnee în somn. Apneea în somn, o tulburare de somn des întâlnită, care se manifestă prin întreruperea respirației în timpul somnului, este, de regulă, asociată unor boli neurologice sau cardiovasculare. O altă boală care are ca simptome oboseala accentuată, lipsa de energie și slăbiciunea în picioare este diabetul. Diabetul, care se instalează când glucoza din sânge depășește valorile normale, poate să genereze nenumărate complicații cronice, cu efecte vizibile în tot organismul.