Mosii de vara 2018. Cunoscută mai degrabă ca 'Mosii de vara', sărbătoarea pomenirii morţilor pică în acest în an pe 26 mai, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor.

Biserica Ortodoxă a consacrat sâmbăta ca zi de pomenire a morţilor.

Articolul continua dupa recomandari

Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii morţilor: sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului de sec şi sâmbăta Rusaliilor, notează crestinortodox.ro.

Mosii de vara 2018. De ce îi pomenim pe morţi?

Potrivit tradiţiei, Biserica îi numeşte 'adormiţi' pe morţi, termen care are înţelesul de stare din care te poţi trezi.

Conform Sfintei Scripturi, după moarte urmează judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă.

Aceste stări nu sunt definitive, ci durează până la Judecata Universală.

De Mosii de vara 2018, creştinii ortodocşi îi pomenesc pe cei 'adormiţi' pentru că au credinţa că prin rugăciunile lor şi prin felul în care îi pomenesc, morţii vor ajunge la Judecata Universală într-o stare mai bună decât aceea cu care s-au despărţit de trup.

Mosii de vara 2018. Cand pica sarbatoareaVezi 2 imagini în Galerie

Mosii de vara 2018. Ce se dă de pomană în această zi

Sărbătoarea 'Mosii de vara' este una dintre cele mai importante sărbători ale morţilor.

Înainte se credea că sufletele morţilor se întorc în lumea subterană în Sâmbăta Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfăşoare fără incidente, oamenii obişnuiau să ofere diferite lucruri pentru îmbunarea spiritelor.

Astfel, ei împodobeau gospodăriile şi mormintele cu ramuri de tei şi făceau pomeni fastuoase, tradiţii care s-au păstrat şi astăzi.

Potrivit tradiţiei, de 'Mosii de vara', creştinii dau de pomană vase de lut, căni, străchini şi vase de lemn, împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă.

Pe lângă toate acestea, creştinii ortodocşi dau de pomană şi mâncare.