Cei care vor sa vada cum le va fi anul isi aleg o "baba" in acest interval. Se spune ca daca este soare in ziua in care ti-ai ales baba, va fi un an bun, daca este timp rau lucrurile vor sta pe dos.

Articolul continua dupa recomandari

In vechiul calendarul roman, anul incepea pe 1 martie, iar Baba Dochia il intruchipa pe cel care tocmai s-a incheiat. 1 - 9 martie este perioada in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere.

“Babele nu sunt asa rupte din context, vin si ele ca o continuare a martisorului sau alaturandu-se acestuia intr-un context care trimite spre aceeasi semnificatie de inceput de timp este legata tot de calendar, incepand din 1 martie pana in 9 sau 12 martie care sunt zilele babelor”, explica etnologul Carmen Mihalache. Ne alegem "baba" pentru a afla cum ne va merge in timpul anului.

De multe ori, o facem in functie de ziua de nastere. Credinta este ca asa cum va fi acea zi, atat ca vreme, inforita sau ploioasa, cat si ca desfasurare a ei, omul crede ca asa va decurge tot anul.