15 ianuarie rămâne ziua dedicată poeziei româneşti prin prisma moştenirii lăsate de marele poet Mihai Eminescu. Ca un omagiu, a fost decretată Zi a Culturii Naţionale. Miercuri, s-au împlinit 170 de ani de la naşterea scriitorului. O slujbă de pomenire a fost oficiată la locul de veci al luceafărului literaturii române, în cimitirul Bellu. O gală a avut loc şi la Ateneul Român, unde a participat inclusiv şeful statului. Oamenii nu au uitat nici de locul în care poetul a copilărit - la Ipoteşti, în județul Botoșani, acolo unde se găseşte şi celebrul Lac cu Nuferi.

Privit de sus, de la distanţă, celebrul lac cu nuferi din versurile lui Eminescu pare şi după 170 de ani aşa cum poetul îl descria - "lacul codrilor albastru", o sursă de inspiraţie pentru talentul înnăscut al celebrului scriitor. Timpul, însă, şi-a pus amprenta pe locurile în care Mihai Eminescu a copilărit. Drumul care duce către lac este aproape impracticabil. Iar dacă totuşi reuşeşti să te apropii, imaginea dezolantă a părăsirii prinde contur. 

Articolul continua dupa recomandari

”Acum văd că au mai tăiat stuful acesta de aici, dar în rest... în timpul verii, vedeţi cum e pădurişul acela, aşa e peste tot, totul împrejur”, spune un localnic.

Autorităţile locale văd altă realitate.

COSTICĂ MACALE, Președintele CJ Botoșani: Este o locaţie importantă, plus Lacul Eminescu pe care l-a amenajat, an de an se face câte ceva acolo. Şi anul acesta s-au acordat sume pentru rezolvarea drumului comunal.

DĂNUŢ HUŢU, Directorul DJC Botoșani: Ar trebui şi la nivel naţioal să fie un suport în a crea mai multe posibilităţi ca oamenii să ajungă aici, o autostradă. 

În municipiul Botoşani, s-a gândit ridicarea unui teatru omagial, care să poarte numele poetului, dar....

COSMIN ANDREI, viceprimarul din Botoșani: S-a făcut o proiectare şi s-a dorit reabilitarea în integralitate cu fonduri europene, din păcate această proiectare a plecat greşit pentru că nu s-a pus accent pe partea de structură a rezistenţei.

Totuşi, la Ipoteşti, localitatea care adăposteşte şi casa memorială, turiştii nu uită să aducă un omagiu.

”Mihai Eminescu pentru noi este o personalitate de talie mondială care de cultivă, ne educă tânăra generaţie”, spune o turistă din Republica Moldova.

Zeci de oameni au fost şi la mormântul poetului din cimitirul Bellu din Capitală pentru a aprinde o lumânare şi a participa la slujba de pomenire.

Iar seara, la Ateneul Român, un concert a încheiat ziua dedicată poetului, dar şi Culturii Naţionale. Printre invitaţi au fost şi preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban. 

KLAUS IOHANNIS, Președintele României: Ziua nașterii sale, pe care marele nostru poet a dăruit-o, ca un arc peste timp, culturii naționale, ne este un motiv de coeziune, un prețios prilej de consens și solidaritate.

Înainte de eveniment, preşedintele a depus o coroană de flori la statuia poetului Mihai Eminescu aflată în faţa Ateneului Român, edificiu construit în urmă cu 120 ani.