Falsul medic italian Matteo Politi, care a operat timp de un an la clinici de top din București, a primit cod de parafă de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală în data 23 martie 2018, funcționarul care i-a acordat-o fiind sancționat, a anunțat Direcția Publică de Sănătate.

Potrivit Direcției Publice de Sănătate, falsul medic Matteo Politi a operat în mai multe clinici, deşi absolvise doar opt clase, în baza unui cod de parafă primit pe 23 martie 2018 de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală.

Articolul continua dupa recomandari

Funcţionarul care i-a eliberat codul de parafă a fost mutat disciplinar până la finalizarea anchetei interne, anunţă DSP, care precizează că vor fi verificate toaate codurile de parafă eliberate în 2018.

"Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă şi a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcţionarul public din cadrul biroului mai sus menţionat a soluţionat solicitarea domnului Matteo Politi.

De asemenea a fost dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală pentru verificarea modului în care au fost eliberate codurile de parafă în cursul anului 2018. Direcţia de Sănătate Publică consideră regretabil acest fapt, conducerea va dispune toate măsurile necesare pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete", anunţă Direcţia de Sănătate Publică.

Funcţionarul public a fost mutat disciplinar, urmând ca până la finalizarea cercetării disciplinare să-şi desfăşoare activitatea în cadrul altui compartiment.

Matteo Politi a operat la clinici private din România sub numele de Matthew Mode, fără a avea studii medicale, deşi conform CV-ului absolvise universităţi prestigioase, a anunțat, marți, cotidianul Libertatea.

Potrivit sursei citate, bărbatul a fost valet de parcare și absolvise în Italia doar 8 clase. Nu avea  avizul Colegiului Medicilor, care a sesizat Parchetul în acest caz.

Ministrul Sănătăţii Sorina Pindea a declarat marţi că ministerul nu i-a echivalat diplomele de studii falsului medic şi că acestuia i s-a permis să opereze în mod ilegal.