La 40 de ore după ce un marfar a zburat de pe şine, haosul continuă pe calea ferată blocată de accident. Într-un stil pur românesc, sute de călători sunt purtaţi dintr-un tren în altul, mutaţi în autocare şi blocaţi zeci de minute în câmp. Iată cum arată călătoria dintre Craiova şi Capitală, pe care o echipă Observator a făcut-o astăzi alături de pasagerii revoltaţi. 

Cristina Oprea, corespondent Observator: Călătoria mea de astăzi începe cu stângul. Nici nu am pornit bine la drum că deja avem o întârziere de 10 minute. Am plecat din gara din Craiova la ora 12 fără 5 minute 

Articolul continua dupa recomandari

Nimeni nu ştie să ne spună când vom ajunge în Bucureşti. În tren, aflăm că am primit bilet la un vagon-fantomă.

Nu contează la ce clasă călătoreşti, mirosul este acelaşi: "Aveţi idee de ce miroase atât de urât a toaletă, a fost ceva, vreo defecţiune? Defecţiune nu e, e de la aer. Ne credeţi tâmpiţi? Cum să vină din aer miros de urină?". 

"Aveţi idee cu ce întârziere vom ajunge? N-am idee. Vedem la faţa locului".

La nici 20 de minute după ce a plecat din gară, trenul se opreşte brusc: "Aţi aflat de ce ne-am oprit aici? S-a simţit fum la locomotivă".

După 10 minute de aşteptare, ajungem, în sfârşit, în gara din Caracal. 

De aici, drumul continuă pentru 30 de kilometri pe şosea, până la gara din Drăgăneşti Olt. E singura soluţie pe care au găsit-o autorităţile, după ce marfarul deraiat a blocat complet calea ferată. Călătorim aşadar cu escală. Sub escorta poliţiei, suntem conduşi la autocare. Toţi, mai puţin un călător care a fost "uitat" în tren.

Cristina Oprea, corespondent Observator: Pentru că în primele autocare care au fost aduse aici nu au fost suficiente locuri, călătorii care au rămas fără loc au fost redirecţionaţi către un al treilea autocar. În momentul de faţă, aşteptăm. Staţionăm deja de 20 de minute şi trebuie să ajungă şi alte garnituri ai căror călători vor veni cu acelaşi autobuz

"Ne-a zis că o să facă schimbare la Caracal, o să ne preia cineva cu autocarele, cu autobuzele, şi de-acolo să ne ducă în altă parte şi-o să ne preia alt tren".

Trei trenuri aşteaptă în gara din Drăgăneşti-Olt să-i preia pe călători. Dar controlorii habar n-au în care din ele să-i îndrume. 

Cristina Oprea, corespondent Observator: Din Drăgăneşti-Olt voi merge, mai degrabă, pe încredere, pentru că în haosul de aici, nimeni nu poate să ne dea asigurări că ne vom urca în garnitura corectă

Trenul a ajuns în Bucureşti, după mulţi nervi şi o întârziere de două ore. Un coşmar care continuă să se repete. Ar putea trece zile întregi până când trenul deraiat va fi ridicat de pe şine, iar traficul - reluat. 

Doar câţiva metri au lipsit ca marfarul să ajungă peste un drum circulat. Ancheta a arătat că trei dintre vagoane erau supraîncărcate. 

Suntem zilnic la un pas de tragedii, pe calea ferată. La o trecere între Deva şi Simeria, bariera nu funcţionează şi, de fiecare dată când trece trenul, un angajat cară o barieră improvizată şi o aşează în drum. 

România continuă să ne uimească.