80% din ce găsim in piaţă e făcut din concentrat de roşii, importat din China, ne avertizează specialiştii. Produsul e plin de chimicale şi sare iodată, care este interzisă, printr-o normativă europeană. Puţini români însă ştiu ce cumpără. Şi mai puţini sunt cei care merg la piaţă ca să cumpere bulion natural, făcut de gospodine, după reţeţe româneşti.

-Prima dat opresc roşiile, le decojesc, le dau prin maşină, le fierb până scad ele, în momentul când scad pun puţină sare la ele, după aceea le pun în borcane care au fost sterilizate.  

Articolul continua dupa recomandari

E o reţetă pe care a furat-o de la mama ei. Doamna Elena foloseşte la bulion roşiile pe care le cultivă în grădină. În afară de puţină sare nu mai pune nimic. 
-Un borcan de 400 de grame, pentru care e nevoie de două kilograme de roşii, costă 20 de lei. De trei ori mai mult decât aceeaşi cantitate, făcută însă din concentrat de roşii. 78% din bulionul şi pasta de roşii din comerţ nu au în compoziţie roşii, ci concentrat, importat din China. 
-În China, roşiile nu se cultivă pe pământ, ci pe strat mineral, practic planta respectivă stă într-un compost în care se află îngrăşăminte, se află substanţe chimice. În felul acesta se explică şi recolta mare, adică se obţin 500 de tone la hectar, faţă de România unde pe un hectar de teren, cultivat cu roşii, se obţin 50 de tone. 

Concentratul este diluat cu apă şi îmbogăţit, de cele mai multe ori cu sare iodată. Aşa apare mare parte din bulionul pe care îl găsim în magazine. 
-Ajungem să consumăm un colorant nesănătos. De ce spun acest lucrul. Pentru că, acea pastă, deşi este nesănătoasă, mai este supusă încă o dată unui tratament termic.

Un ordin al Ministerului Agriculturii stabileşte clar din ce trebuie făcut bulionul. 
"Bulionul şi pasta de tomate sunt produse obţinute prin zdrobirea şi uscarea tomatelor, la care se adaugă sare sau zahăr, urmate de concentrarea prin fierbere a sucului obţinut(...)"

Ce substanţe conţine concentratul importat nu se ştie, pentru că nimeni nu a făcut analize. Cert este că utilizarea sării iodate în bulion sau suc de roşii este interzisă printr-o directivă europeană. Este permisă doar în industria de panificaţie.

În plus, în unele produse se regăseşte acidul citric care în exces provoaca afecţiuni digestive. 
Diferenţa între bulionul obţinut din roşii şi cel din concentrat este vizibilă. De la textură, la culoare şi consistenţă. 

Puţini români ştiu însă ce cumpără. Aleg produsele în funcţie de firmă, fără să citească etichetele.  

Anual, românii consumă 25.000 de tone de pastă de tomate făcută din concentrat importat. Doar un procent din bulionul de pe piaţă este făcut din roşii.