Dar asta nu se intampla peste tot. Din fericire, exista si locuri in care societatea civila chiar exista si face ceea ce trebuie, iar apel de desteptare vine de-acolo de unde nici nu ne asteptam. Din Marginea, judetul Suceava, acolo unde se agata harta-n cui. Oamenii de aici au dus societatea civila la un cu totul alt nivel.

Articolul continua dupa recomandari

Greu a fost doar la inceput. Odata ce prima caramida a fost pusa, totul a venit de la sine. Oamenii din Marginea, judetul Suceava au inteles asta intr-un ceas negru pentru comunitatea lor. Viiturile din 2008 le-au distrus podul, singura legatura dintre cele doua jumatati ale comunei. Satui de promisiuni, oamenii au decis sa-si rezolve singuri problema. Intr-o zi, o singura zi, au reusit sa faca ce n-au facut autoritatile intr-un an: un pod.

Vestea ca oamenii din Marginea au realizat imposibilul a facut inconjurul tarii. Asa ca autoritatile au iesit instantaneu din starea de inertie, dar nu ca sa le multumeasca satenilor ca le-a scapat de o grija, ci ca sa le intocmeasca dosare penale pentru construire ilegala.

Localnicii n-au avut cum sa se puna de-a curmezisul legii. Si-au demontat podul, dar i-au pastrat macheta.

Povestea societatii civile din Marginea nu s-a oprit la un pod pentru ca nici dezastrele nu i-au ocolit. Doi ani mai tarziu, in 2011, un foc puternic a mistuit patru case. Patru familii s-au trezit in toiul noptii inconjurate de flacari. Apoi, a mai venit un incendiu. Alte patru case puse la pamant.

In prag de iarna, oamenii s-au trezit fara un acoperis deasupra capului. Consatenii lor nu i-au lasat la greu. Doar ridicasera deja un pod.

Cu bani putini, dar cu inima cat pentru 1.000, intr-un an de zile oamenii au ridicat opt case.